Hoppa till huvudinnehåll

Tantpatrull för rättvisa pensioner

– Vi slåss ju inte för oss själva, vi slåss för de som kommer efter oss, så att de ska få en bättre pension, säger Birgitta Sevefjord, ordförande för aktivistgruppen Tantpatrullen, som kämpar för ett nytt, rättvist pensionssystem.

Tantpatrullen står främst vid riksdagen, men har också deltagit i förstamajtåg och andra demonstrationer. Under en demonstration mot Nato gick de med banderollen: ”Inga kanoner, men högre pensioner!”.
Marianne Eriksson

Pensionsaktivisterna i Tantpatrullen har gjort sig kända för sina aktioner utanför riksdagen i Stockholm. Där har de stått varje vecka, med banderoller och skyltar, och krävt att pensionsfrågan ska komma upp på den politiska dagordningen.

– Vi träffar så otroligt mycket människor som kommer fram och pratar med oss. Framförallt kvinnor, för det är oftast de som är fattigpensionärer, säger Tantpatrullens ordförande Birgitta Sevefjord till Proletären.

Hon menar att det hänger ihop med att arbetslivet missgynnar kvinnor. Kvinnodominerade arbeten är lågavlönade, men kvinnor tvingas också till att utföra en större del av det obetalda arbetet.

Sådant som inte ger några pensionspoäng. Därför är 80 procent av Sveriges nästan 300.000 fattigpensionärer kvinnor.

– Men vi i Tantpatrullen slåss ju inte för oss själva, vi slåss för de som kommer efter oss, så att de ska få en bättre pension. Vi har ett väldigt dåligt pensionssystem. Ett som politikerna inte vill prata om.

Artur Szandrowski
Birgitta Sevefjord, ordförande i Tantpatrullen

Tantpatrullen menar att det nuvarande pensionssystemet är djupt orättvist. Inte bara för kvinnor, utan alla lågavlönade arbetare.

Enligt Birgitta Sevefjord finns det bara två sätt att höja pensionerna inom ramarna för det nuvarande systemet. Det ena är att höja pensionsavgiften, det vill säga att en större del av lönen avsätts av arbetsköparen till pensionerna, eller som den borgerligt dominerade Pensionsgruppen föreslår: att vi tvingas jobba längre.

Detta är en omöjlighet för de flesta arbetare. Medelpensioneringsåldern i LO-kollektivet är 63,8 år, inom flera yrken är den 62. En bra bit från Pensionsgruppens förslag på 67 eller 70 år.

Därför behövs ett nytt system. Ett som tar hänsyn till klass och kön.

– Och ett där politikerna faktiskt beslutar om hur systemet ska utvecklas. Sättet som det hanteras på idag är odemokratiskt. Det nuvarande pensionssystemet har aldrig diskuterats eller beslutats av folket, det har aldrig varit uppe i en valrörelse. Vi har inget inflytande över utvecklingen av systemet, därför går det inte att reformera det. Det behövs ett nytt.

Fakta

Fattigpensionärer

Idag har Sverige över två miljoner pensionärer, 40 procent är ensamstående och de flesta är kvinnor.

45 procent av äldre ensamstående kvinnors pension går till hyra.

Inom det nuvarande systemet behöver en person som är född på 1980-talet arbeta till 70 års ålder för att få ut 55 procent av lönen i pension.

 

Tantpatrullen gjorde sin 101:a aktion förra veckan. Nu ska de ta ett litet vinteruppehåll.

Under tiden kommer de att delta i olika debatter och jobba på att få igång lokala tantpatruller i andra städer. Hittills har de lyckats i Växjö och Örebro

– Vår ambition är att det ska finnas tantpatruller över hela landet. Vi tror att det finns en grogrund för det.