Hoppa till huvudinnehåll

”IS-terroristerna borde straffas, inte gå runt på gatorna!”

Malmöbon Jasmin Janabi, född i Irak, reagerar starkt på regeringen Löfvens brist på handling mot IS-terroristerna.

Jasmin Janobi vill att terroristerna som förstört hennes hemland ska straffas.
Leviclancy / Privat

Malmö kommun ska enligt Sydsvenskan ta emot fem IS-terrorister som återvänder från krigets Irak och Syrien.

En som reagerar kraftig emot detta är Jasmin Janabi, 27-åring född i Irak och uppvuxen i Sverige. Hon har skrivit insändare och yttrat sig kritiskt på sociala medier.

– Jag har släktingar som har stridit och dött mot IS. Detta berör mig personligen och jag är chockad, frustrerad över att de återvänder till Sverige utan att straffas. Detta är inga vanliga soldater. Detta är en dödssekt som mördar, våldtar och halshugger.

Jasmin Janabi ifrågasätter regeringen Löfvens brist på handling mot IS-terroristerna.

– Ska de inte ställas till svars? Alla som dödar ska väl utredas för brott. Ska de gå runt på gatorna bland våra barn som om inget har hänt? Väst borde vara tacksamma för alla syrier och irakier som offrat sina liv mot IS. Det minsta Stefan Löfven kan göra är att prata med Bashar Assad, prata med Iraks regering och fråga vad ska vi göra med terroristerna.

Vad tycker du ska hända med dem?

– De borde dömas och straffas i Irak och Syrien, där brotten begåtts. Mellanösterns fängelser passar dessa krigsförbrytare bättre än svenska fängelser.

– Det handlar om imperialism. USA ville ha bort Assad och USA ville kriga mot Irak för att lägga beslag på naturtillgångar. Stödet till IS-terroristerna var deras medel för att uppnå målet.

Hur vet du att USA och väst stött IS?

– Många olika källor har visat att amerikanska vapen hittats hos IS-grupper som besegrats. USA:s närmsta allierade Saudiarabien är en känd IS-supporter. Sveriges ekonomiska stöd till Al-Qaidas allierade har Proletären skrivit om. Sverige och Västvärlden lyder USA, tyvärr.

Spelar det någon roll om det är IS-kvinnor som fött barn eller om det är ambulansförare?

– Det spelar ingen roll om det är hårfrisörskor! Alla som deltagit i massmordet i mitt hemland och som delar IS-ideologin ska straffas. Om en grupp nazister tar över Sverige och skapar koncentrationsläger för svenskar, spelar det då någon roll vilken sorts nazist du är? Alla utom barnen ska straffas. Barnen har inte gjort något.

Hur ser du på hur Sverige agerat mot IS?

– Låt mig ta ett exempel. Imamen i Gävle som öppet deklarerade att han inget hellre önskade sig än ett IS-pass och en resa till Syrien. Religiösa ledare har tillåtits rekrytera folk till denna dödskult, sedan har människor tillåtits åka iväg med svenska pass, och nu återvänder de med straffrihet och eventuellt hjälp av socialtjänsten för att ”återanpassas”. Hur sjukt låter det inte?

Debatten om IS-terroristerna kommer samtidigt som Julian Assange, Wikileaks grundare, grips och hotas av utlämning till USA. Hur ser du på det?

– Assange är en av få som vågat avslöja USA:s och västs brott mot Irak. Att han grips och att Sverige håller tyst är en skandal för yttrandefriheten, för sanningen. Att USA vill fängsla Assange betyder mer än principer om yttrandefrihet och pressfrihet. Även här är det imperialismen som talar.