Hoppa till huvudinnehåll

Tina Turner (1939-2023) – mellan Baker och Beyonce

Tina Turner avled förra veckan i sitt hem i Schweiz. Sångerskan som bröt ny mark inom den kvinnliga rock’n’rollen blev 83 år.

Tina Turner 2009, när hon firade 50 år som artist.
Philip Spittle

När beskedet kom att Tina Turner avlidit gick borgmästaren i Brownsville ut och kommenterade dödsbudet i TV-kanalen Fox News.

– Tina Turner är berömd i hela världen. Men hon glömde aldrig sina rötter, sade borgmästaren Jo Matherne.

Tina Turner föddes som Anne Mae Bullock i Nutbush, en ort med 260 invånare ungefär åtta mil nordöst om Memphis, Tennessee och 15 kilometer från Brownsville. Tina Turner och hennes förre make Ike Turner gjorde 1973 lilla Nutbush världskänt med rockrökaren Nutbush City Limits.

Borgmästare Matherne gjorde ytterligare en iakttagelse kring Tina Turner: sedan 1995 var hon bosatt i Schweiz och sedan tio år schweizisk medborgare som avsagt sig sitt amerikanska medborgarskap trots att det är möjligt att ha dubbla medborgarskap.

– Jag tror att varje gång en person, oavsett om de är världskända eller de mest ödmjuka, fattar beslutet att ändra sitt medborgarskap… då måste vi ta ett steg tillbaka och fundera på orsaken till det, sade Jo Matherne.

Ett svar på den frågan är Tina Turners mångåriga relation och senare äktenskap med musikagenten Erwin Bach. Ett annat är rasismen i USA.

– Rock and roll har sina rötter i den svarta erfarenheten och den svarta musiktraditionen, men mainstreamindustrin har rasifierat den som ”vit musik”. Så Tina Turner mötte mycket motstånd när hon ville positionera sig som rock’n'roll-artist, säger Tanisha Ford, expert på svart kultur och historieprofessor vid City University of New York (CUNY) i en intervju i icke-kommersiella kanalen Public Broadcasting Service (PBS).

Tina Turner är inte den första svarta amerikanska artist som lämnat USA. Andra exempel är världens första svarta superstjärna, dansaren och sångerskan Joséphine Baker (1906-75) som tidigt insåg att det var lättare som svart att lyckas i Europa än i USA.

– Joséphine Baker fann som många andra svarta kvinnliga artister i USA att scenvärlden var mycket segregerad och att ”the color line” var verklig, menar professor Ford.

Baker byggde sin karriär från Paris. Nina Simone (1933-2003) uppmärksammade i sånger som Young, Gifted and Black och Mississippi Goddamn rasismen i USA; Simone bodde i många år i Barbados, Liberia och Frankrike. När hon 1980 återvände till USA deklarerade hon i Washington Post att ”detta är inte mitt land”. Eartha Kitt (1927-2008), aktivist, sångare och skådespelare, rök ihop med presidentparet Johnson i Vita Huset 1968; när presidenthustrun Lady Bird Johnson ville prata ungdomsbrottslighet, ville Kitt prata om alla de unga svarta män som dödades i Vietnam. Kitt lämnade USA och bodde under en stor del av sitt liv i Europa.

Tina Turner växte upp i ett starkt segregerat samhälle; Tennessee är den djupa södern. Hon kom från en fattig familj där hon från ung ålder fick arbeta på bomullsfälten för att hjälpa till med försörjningen. 17 år gammal träffade hon musikern Ike Turner (1931-2007). Paret gifte sig 1962 och enligt Tina Turners självbiografi I, Tina: My Life Story (1968), var det ett äktenskap där Ike ständigt misshandlade och bedrog sin hustru. Enligt Ikes självbiografi Takin’ Back My Name (1999) berodde skilsmässan på ett kontraktsbråk.

Musikaliskt hade Ike och Tina Turner haft flera hits, bland dem River Deep – Mountain High, It’s Gonna Work Out Fine och Proud Mary. När Tina Turner 1978 gav ut sitt första soloalbum angav redan titeln i vilken riktning hon var på väg med sin musik: Rough. 1984 kom albumet Private Dancer. Det sålde i nio miljoner ex – och gavs ut i England.

Tina Turners shower var närmast vilda och på scenen spelade hon ohämmat på sin sexualitet. Hon utmanade bilden av vad och hur en svart kvinna skulle vara. Med det sprängde Tina Turner gränser och öppnade dörrarna för andra svarta kvinnliga artister: Beyoncé jämförs ofta med Tina Turner. Beyoncé, just nu ute på världsturnén Renaissance tour, hyllade Tina Turner under showen i Paris i helgen:

– Om ni är fans till mig, är ni fans till Tina Turner. Jag skulle aldrig ha stått på den här scenen om det inte vore för Tina… det känns så bra att jag har fått uppleva hur briljant hon var, sade Beyoncé från scenen på Stade de France.

Dramatikern och författaren Katori Hall skrev 2017 musikalen om Tina Turner som just nu spelas i England, Tyskland, Australien och USA. I PBS-programmet berättar Hall om hur ledningen för skivbolaget Capitol, Turners bolag i USA, använde nedsättande och grovt rasistiska uttryck om Turner och var mycket tveksamma till att ge ut hennes musik.

– Redan tidigt i karriären, när det handlade om turnéer eller studiojobb, så välkomnade Europa henne med öppna armar på ett sätt som USA inte gjorde, säger Katori Hall.

– Även om Tina Turner inte blir ihågkommen som frispråkig i frågor om medborgerliga rättigheter, menar Hall, så var hon en svart kvinna, och varje levd erfarenhet är baserad på hennes erfarenhet som svart kvinna.