Uppror i Frankrike: Trots regeringens eftergifter – Gula västar och fackförbund mobiliserar igen
Proteströrelsen Gula västarna fortsätter att skaka Frankrike. Inför helgen har fackförbundet CGT utlyst en protestdag, trots att Macron redan gått med på att höja minimilöner och frysa skattehöjningarna.
För fjärde helgen i rad samlade Gula västarna förra lördagen till protester över hela Frankrike. Enligt BBC deltog lika många demonstranter som förra helgen, 136.000, över hela landet. Nu mobiliserar Gula västerna, men också fackförbundet CGT, till nya protester kommande helg.
I Paris utbröt kravaller efter att regeringen satt in gendarmeriet, statliga militärt organiserade polisstyrkor, mot ca 10.000 demonstranter. Över 100 rapporteras ha skadats och 1220 gripits. På sociala medier har videor på polisövergrepp, som en video där gymnasieungdomar grips och förnedras av polis, upprört många fransmän.
Gula västarnas protester har redan gett resultat. President Emmanuel Macron gick förra veckan med på att ställa in alla planerade höjningar av bensinskatten. I tisdags meddelade han att även minimilönen höjs med 100 euro i månaden, en höjning som staten och alltså inte arbetsgivarna kommer at stå för. Men eftergifterna har hittills inte dämpat protesterna som allt mer riktar sig mot hela den nyliberala politiken.
På den lista med 42 krav som talespersoner för Gula västarna skickat till politiker och media finns klassiska vänsterkrav som höjd skatt för storföretag och rika, sänkt pensionsålder, stopp på nedskärningar och återförstatligande av energibolag. Kravet på att bensinskatten inte ska höjas kombineras med klimatkrav som en nationell satsning på att isolera hus för att minska elförbrukningen, höjd skatt på fartygs- och flygbränsle, och satsningar på vätgasbilar hellre än elbilar.
Gula västarna kräver även stopp för utstationerad arbetskraft och att franska löner och arbetsvillkor ska gälla i Frankrike. Asylsökande ska behandlas väl, få mat, boende och säkerhet, men de som inte får sin asylansökan beviljad ska föras ut ur landet. Nyanlända med uppehållstillstånd ska integreras i det franska samhället, med hjälp av språkkurser och medborgarskapskurser.
Andra krav handlar om bättre villkor för småföretagare, och tillräckliga resurser till polis och rättsväsende.
Tidningen Le Monde, som granskat listan, menar att den till 75 procent stämmer överens med kraven från vänsterpartiet La France Insoumise (”Frankrike böjer sig inte”), lett av Jean-Luc Mélenchon. Bara hälften av kraven delas av högerextrema Rassemblement National (f d Front National) och väldigt få av kraven delas av Macrons liberala parti eller de konservartiva partierna.
I demonstrationerna finns alla politiska strömningar representerade, från högerextremister och monarkister, till extremliberaler och kommunister. Vissa undersökningar visar att många som identifierar sig som ”gula västar” tidigare röstat på Rassemblement National men många vänder sig emot både partier och fackföreningar, som man anser vara korrupta.
Ledningen för det radikala fackförbundet CGT, som står nära kommunistpartiet PCF, ställde sig tidigt avvaktande till protesterna, och varnade för högerextrema element i protesterna. Lokalt har dock flera CGT-förbund deltagit och försökt knyta ihop kampen mot den orättvisa skattepolitiken och sänkt levnadsstandard med den fackliga kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor.
CGT utlyste förra veckan en strejk- och protestdag den 14 december med krav på höjda löner och pensioner. Förbundet har också varslat om strejk bland sina medlemmar i energisektorn från torsdagen den 13 december, och menar att Macrons eftergifter inte är tillräckliga.