Hoppa till huvudinnehåll

Tunnelbaneklubb hyllar stödet till skyddsombudet på Pågatågen – sågar Arriva

Seko klubb 111 i Stockholm var en av flera fackklubbar som gav sitt stöd till Pågatågens anställda som i nyårshelgen varslade om strejk. ”Arrivas beteende är antifackligt”, säger Viktor Risling från klubbstyrelsen.

Viktor Risling är sekreterare i Seko klubben 111 för Stockholms tunnelbanearbetare.
Privat

Anställda på Pågatågen i Skåne varslade i nyårshelgen om vild strejk efter att arbetsgivaren Arriva hotat med att säga upp huvudskyddsombudet Ola Brunnström. I måndags stod det dock klart att Arriva backar, vilket Proletären rapporterat om.

Seko klubb 111 i Stockholm, var en av de första klubbarna som skickade sitt stöd till de anställda på Pågatågen.

– Det var en självklarhet. Arrivas beteende är antifackligt och föreningskränkande. Att ge sig på en anställd som hela tiden stått upp för sina medlemmars rättigheter är inte okej, säger Viktor Risling, sekreterare i klubbstyrelsen.

– Attacken mot OIa Brunnström är bara en i raden av försök att försämra villkoren för anställda på Pågatågen.

Viktor Risling menar att det var den kollektiva insatsen hos personalen på Påtatågen som var anledningen till resultatet.

– Det här visar att det lönar sig med organisering. Ensam är inte stark. Hade Ola stått där själv hade han förmodligen inte haft ett jobb idag.

– Men vi ska inte glömma bort att Arrivas hyvling fortfarande finns kvar, fortsätter Viktor Risling.

Arriva har ställt krav på att alla heltidsanställda ska gå ned till deltid, så kallad hyvling. De som vägrar riskerar att förlora jobbet, och efter att så gott som samtliga tackat nej till ”erbjudandet” om att gå ner till 80 procents anställning har 12 personer sagts upp på grund av övertalighet.

Det är inte den enda försämringen som företaget lanserat den senaste tiden. Arriva skapade också den nya yrkeskategorin ”kundvärdar” för att sänka lönerna för tågvärdarna på Pågatågen. Den lokala klubben ville då teckna ett kollektivavtal som reglerade dessa kundvärdars löner och villkor, men Arriva vägrade.

Seko och Almega Tågföretagen ingick ett nytt centralt kollektivavtal i december, där villkoren i det lokala avtalet finns med som bilaga. Arriva har uttryckt sitt missnöje med situationen och menar att företaget ”blivit överkörda”.  

– Min bedömning är att Arriva inte blev nöjda med de centrala förhandlingarna. Nu tar de ut sina aggressioner lokalt och på Ola Brunnström, säger Viktor Risling som också menar att situationen är ett uttryck för problemen som uppstår vid offentliga upphandlingar av spårtrafik.

– Om politikerna verkligen vill värna om en seriös kollektivtrafik borde man göra en ordentlig granskning av vad det kostar att bedriva verksamheten. Annars blir det som det ser ut nu. Företag lägger lägre och lägre anbud för att vinna upphandlingen och konsekvensen blir lägre löner och sämre villkor för oss som arbetar. Det första företagen sparar in på är personalen.