Turkiet vill se gasledning genom Syrien
Turkiets energiminister öppnar för att återuppliva projektet för en gasledning från Qatar – som Syriens störtade president Assad ska ha nobbat.
Ett 15 år gammalt projekt för en gaspipeline mellan Qatar och Turkiet kan väckas till liv efter att Bashar al-Assad störtats som Syriens president. Det bekräftade Turkiets energiminister Alpraslan Bayraktar i samband med ett regeringssammanträde förra veckan.
När Bayraktar fick frågan om den gasledning som ska ha nobbats av Assad 2009 nu kan bli verklighet var han positiv.
– Varför inte, i ett Syrien som har uppnått enighet och stabilitet. Om det händer måste rutten vara säker. Vi hoppas att den kommer vara det, sade Bayraktar enligt Türkiye Today.
Den 150 mil långa pipelinen är tänkt att gå från världens största naturgasfält South Pars/North Dome, som delas av Iran och Qatar i Persiska viken. Genom Saudiarabien, Jordanien och Syrien ska gasen nå Turkiet, för vidare transport till Europa.
Assadregeringen ska ha fått en förfrågan från Qatar om gasledningen 2009, men vägrat. Enligt en AFP-artikel från 2013 var det för att skydda Syriens allierade Ryssland, som vill sälja sin egen gas till Europa. Istället kom Assad överens om en pipeline – som inte heller blivit verklighet – från Iran genom Irak och Syrien till Libanon.
Två år senare inleddes kriget i Syrien, där Qatar, Saudiarabien och Turkiet har varit bland de största uppbackarna av de väpnade grupper som stridit mot den syriska armén.
Att kriget egentligen handlat om kontrollen över oljan och gasen i regionen har förts fram av flera alternativa röster genom åren, samtidigt som det också funnits andra viktiga motiv i bakgrunden, som att hugga av motståndsaxeln mot Israel.