Hoppa till huvudinnehåll

Ukrainska flyktingar eftertraktade på arbetsmarknaden

De ukrainare som nu kommer till Sverige är ett hett byte på arbetsmarknaden. Men är arbetsgivarnas intresse för flyktingarna bara ett sätt att tjäna mer pengar genom att betala lägre löner? – Svårt att säga, menar Julius Petzäll på GS-facket som organiserar arbetarna i skogsbranschen.

De ukrainare som kommer hit och säsongsarbetar inom skogsbruket när det inte är krig får sällan betalt enligt svenska kollektivavtal.
Foto: VGR

Flyktingvågen från Ukraina kan bli större än den som kom från Syrien 2015. Enligt Migrationsverket väntas minst 76 000 ukrainare till Sverige fram till i sommar, men enligt verket kan det i värsta fall bli så många som 212 000.

– Om vi antar att det blir 100 000, så är det ungefär 50 000 personer i arbetsför ålder som ska ut på arbetsmarknaden, säger Jonas Kolsrud som arbetar med arbetsmarknadsfrågor vid Konjunkturinstitutets prognosavdelning till tidningen Arbetet.

Enligt tidningen märker arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv ett stort intresse för dem som nu lämnar Ukraina. Intresset är särskilt stort bland annat inom skogsbruket.

Men när arbetsgivarnas intresse för den ukrainska arbetskraften nu ökar kraftigt – vilket intresse är det? Är det en solidaritetshandling eller är det ett försök att öka vinsterna genom att anställa billig arbetskraft?

– En halvklurig fråga. Generellt när det kommer till arbetsgivares intresse att anställa migrantarbetare så är det för att hålla nere lönerna. Migrantarbetarna omfattas ju inte i samma utsträckning som svenska arbetare av vår kollektivavtalsmodell, säger Julius Petzäll, pressansvarig på GS-facket till Proletären.

GS-Facket / Julius Petzäll

GS-facket organiserar arbetarna i skogsbranschen i Sverige.

– Men den här specifika frågan, kopplad till kriget… där är jag inte lika bekväm med att uttrycka mig säkert. Det kan mycket väl vara så att det finns en annan drivkraft i den här situationen. Hade det inte varit krig så hade jag svarat att det finns en lönesänkaridé med detta. Men nu… vi har ingen bild eller har gjort någon analys av det, säger Julius Petzäll.

Ukrainska skogsarbetare utgör alltid en stor del av de arbetare som kommer till Sverige för att säsongsvis jobba inom skogsnäringen.

Ukrainsk agentur utnyttjar asylsystemet för lönedumpning

Det är klarlagt att de ukrainare som kommer hit som säsongsarbetare och jobbar i skogen när det inte är krig, inte får betalt enligt de svenska kollektivavtalen.

– Det beror helt på vem du frågar. Frågar du arbetsgivarna så säger de att arbetarna går på kollektivavtalets löner. Frågar du oss så har de kollektivavtalsenliga löner på papperet, men ser man verkligheten bakom det, så är den en annan. Hur länge jobbar de, och när på dygnet jobbar de...? Där har de inte alla ersättningar som de ska ha. Jobbar de 40 timmar i veckan så har de avtalsenlig lön. Men i själva verket kanske de jobbar 60 timmar i veckan, konstaterar Julius Petzäll.

– Sedan har vi det här med hyresockret. En svensk arbetare bor i sitt hus eller sin lägenhet. Här tar man ut en oskälig hyra för boende i ett hus någonstans i en glesbygdskommun där det bor tio ukrainare, och så tjänar man pengar på det sättet. Vi kan inte säga, till exempel, att en svensk jobbar för 140 kronor i timmen och en ukrainare för 100. Men vi vet att det fuskas med annat, vilket innebär att det blir billigare att anställa en ukrainare.