Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskor startar namninsamling för rättvist ob-tillägg

- Politiken och sjukhusledningen försöker göra skillnad mellan arbetare och skapar en osämja som inte finns, säger Matilda Nordén Fällman, undersköterska på Norrlands universitetssjukhus.

Matilda Nordén Fällman (infälld bild), undersköterska på Norrlands universitetssjukhus
Region Västerbotten / Privat

Undersköterskor i Region Västerbotten fick för ett par veckor sedan veta att de ska få mindre i tillägg för obekväm arbetstid än sjuksköterskor och barnmorskor. Det blir 3000 kronor för sjuksköterskor – men bara 1000 kronor för undersköterskor. Nu har Kommunal på initiativ av undersköterskorna på IVA startat en namninsamling mot det orättvisa tillägget.

 – På min avdelning kokade det på golvet. När jag kom hem startades det chattgrupper och folk var jättearga, säger Matilda Nordén Fällman, undersköterska på IVA och fackligt engagerad.

Matilda Nordén Fällman
Matilda Nordén Fällman, undersköterska på IVA på Norrlands universitetssjukhus

Beslutet motiveras bland annat med att sjuksköterskor har en högre utbildning och därför ska ha högre tillägg för obekväm arbetstid.

 – Ingen ifrågasätter att sjuksköterskor har högre lön, de har längre utbildning och läkemedelsansvar. Men det här gäller tillägg som handlar om obekväm arbetstid. Det tar lika hårt på oss, vi sliter lika mycket på kroppen och vi är lika mycket borta från våra barn.

Matilda Nordén Fällman menar att det finns en stor solidaritet mellan arbetsgrupperna och att sjuksköterskorna och barnmorskorna backar deras krav.

 – Vi är ett team. Vi har olika ansvarsområden men alla yrkesgrupper behövs för en säker vård. Politiken och sjukhusledningen försöker göra skillnad mellan arbetare och skapar en osämja som inte finns. 

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet var med och tog beslutet. Socialdemokraterna dök inte upp på Kommunals medlemsmöte, däremot dök en vänsterpartist och sjukhusdirektören upp. 

 – Jag kommer minnas mötet med värme i hela mitt liv, stämningen var så arg. Vi ställde sjukhusledningen och politikerna till svars för deras beslut, säger Matilda Nordén Fällman.

Vilken reaktion har ni fått från regionen?

 – Än så länge vill de inte ändra något. Men vi ger det några veckor till. Ingen av mina kollegor har sett den här uppslutningen av arbetare på sjukhuset förut. Politikerna har startat något de inte kan gömma sig för.

Skriv på undersköterkornas namninsamling! Klicka här.