Unikt åtal mot Alingsåspolitiker i bygglovshärva
Politikerna gav bygglov på en strandtomt – i strid mot detaljplanen. Nu åtalas de för tjänstefel.
Elva politiker i Alingsås samhällsbyggnadsnämnd åtalas för tjänstefel för ett bygglov för en strandvilla på över 400 kvadratmeter vid sjön Mjörn. De gav bygglov till en lokal byggpamp trots att tomten redan var bebyggd mer än vad detaljplanen medgav, trots att marken hade stora naturvärden och trots att tjänstemännen varit mycket tydliga med varför bygglovet skulle avslås.
Det var Morgan Melgaard, medlem i Kommunistiska Partiet och Alingsås Naturskyddsförening, som polisanmälde nämnden. Att människor ska kunna röra sig fritt i naturen och vandra och bada på stränder, utan att hindras av staket och skyltar med ”Privat mark” är en hjärtefråga för honom.
– Allemansrätten och strandskyddet naggas alltmer i kanten av lokalpolitiker i hela landet. Att bara reagera på Facebook eller med en insändare hade inte ändrat något. Därför valde jag att polisanmäla nämnden, säger Morgan Melgaard.
Naturskyddsföreningen i Alingsås valde därefter att överklaga bygglovet till Länsstyrelsen som upphävde bygglovet. En majoritet av revisorerna ansåg att nämnden inte följt lagstiftningen. Därför beviljades den inte ansvarsfrihet och fick avgå.
En av de åtalade politikerna, Zlatibor Sinik (C), bedyrar sin oskuld i Alingsås Tidning:
– Tjänstemännen följer lagen och vi som politiker ska följa folkets vilja. Därför går frågor ut på samråd. Det innebär att grannarna får säga om de vill att det ska byggas eller inte. Då räcker det med att en granne inte vill att det ska byggas. Men bryr sig ingen granne och vi hobbypolitiker tycker att det inte är några problem, då kan man tillåta en avvikelse enligt PBL [Plan- och bygglagen].
Cinik nämner inte att tre av de fyra granntomterna ägs av kommunen eller att Mark- och Exploateringsavdelningen valde att inte svara när frågan gick ut till berörda grannar.
– Vem skulle då ta vara på kommuninvånarnas intresse? Det var ju bara ägare till granntomterna som hade rätt att protestera, påpekar Morgan Melgaard.
Att ett så här kontroversiellt beslut inte skulle ha varit känt utanför nämnden är knappast trovärdigt. Mark- och Exploateringsavdelningen styrs av kommunstyrelsen som alltså borde ha varit informerad. Dessutom har alla partier regelbundna möten med sina representanter i nämnderna.
Ändå har flera partier velat lägga över ansvaret på samhällsbyggnadsnämndens enskilda ledamöter. Hade bygglovet inte polisanmälts, hade inget hänt, eftersom V och MP inte gick ut till allmänheten med beslutet, utan endast reservera sig i protokollet.
– Alla har gjort allt för att sopa principfrågorna under mattan. Och staketet runt hela fastigheten finns kvar, säger Morgan Melgaard som hoppas att fler liknande bygglov nu ska stoppas.
– Det är viktigt att politiker följer de lagar som faktiskt gäller.