Hoppa till huvudinnehåll

Proletären i Paris: Uppror mot höjd pensionsålder

På torsdagen gick hundratusentals fransmän ut på gatorna för att demonstrera mot president Macrons avskydda pensionsreform.

Paris gator var fyllda av förbannade fransmän.
Artur Szandrowski

Paris kokar av vrede mot president Macron och hans hårt kritiserade pensionsreform, som bland annat innebär en höjning av den allmänna pensionsåldern från 62 till 64 år. På torsdagen gick hundratusentals människor i alla åldrar och yrken ut på gatorna i Paris och demonstrerade.

Enligt den fackliga centralorganisationen CGT var siffran omkring 800.000 i Paris. I hela Frankrike beräknas uppemot tre miljoner människor ha tagit till gatorna.

– Det handlar inte bara om höjningen av pensionsåldern, utan hur regeringen och presidenten betett sig, säger Joy, en strejkande lärare, till Proletären.

– Macron är så arrogant och tror att han kan göra vad han vill, säger hon och syftar på det sätt som presidenten försöker driva igenom höjningen av pensionsåldern – genom att kringgå parlamentet.

Artur Szandrowski
Joy med vännen Jaques.

Det är inte bara lärarna som strejkar. Gymnasieungdomar har under veckan blockerat flera hundra skolor runt om i staden. Många av dem deltar nu i demonstrationen.

– Alla unga hatar Macron, säger Pauline, en sistaårselev på gymnasiet.

På ryggen har hon en skylt: ”16-64 är en öl, inte ett arbetsliv”, syftandes på den populära franska lagern 1664.

Artur Szandrowski
En president utan folk.

I svensk media har man kunnat läsa om hur skräpigt Paris har varit de senaste veckorna. Sopcontainrarna är överfulla och det ligger drivor av sopsäckar och matrester överallt.

– Det är vår förtjänst, säger Karim, en av de många strejkande sophämtarna.

Artur Szandrowski
Karim är en av de strejkande sophämtarna.

Han berättar att han är lite förkyld, på grund av att de sover utanför förbränningsanläggningarna för att hindra att soporna förs in och bränns. Men presidentens tal igår, ett tafatt försök att lugna massorna, gav dem mer energi.

– Jag hoppas han inte har några barn… för han håller på att förstöra för våra barn med den här reformen.

Artur Szandrowski
Fler strejkande sopgubbar.

Sophämtningen är inte den enda delen av infrastrukturen som påverkas av strejkvågen. Järnvägsarbetare, tågvärdar och pendeltågförare gör att kollektivtrafiken på många ställen står still.

Marika är en av tågvärdarna som strejkar sedan tolv dagar tillbaka.

– Vi är trötta men glada. Vi har stort folkligt stöd för strejken. Ingen vill jobba två år längre. Och utöver det är folk bara äcklade av Macron.

Vad hade du sagt till honom om han vore här?

– Jag har ingenting att säga till honom. Om han vore här skulle jag nog bara slå honom, svarar hon och skrattar.

Artur Szandrowski
Tågvärden Marika är en av miljoner som protesterar mot Macrons pensionsreform.

Det enorma demonstrationståget gick genom centrala Paris, från Place de la Bastille till stora operan. Ytterligare tusentals anslöt under tiden, och överallt från kontor, byggnadsställningar och balkonger hängde banderoller som stöder protesterna.

Väl vid operan möttes demonstranterna av polis, som skingrade främre delen av tåget med tårgas. Efter någon timmes ”trafikstoppning” valde en stor del av deltagarna att lämna demonstrationen. Många stannade kvar och dansade, drack och sjöng Internationalen samt nidvisor om polisen och Macron.

Läs mer i nästa veckas Proletären!

Proletären har startat en insamling till den stridbara järnvägsklubben i Trappes, som Proletären följt. Järnvägsarbetarna är bland de yrkesgrupper som gått i bräschen för protesterna mot regeringens pensionsreform och behöver allt stöd de kan få för att kunna fortsätta strejken.

Sätt in ditt bidrag på Proletärens plusgiro 723750-6 eller swish 123 465 0446. Märk betalningen ”Frankrike”. Pengarna går oavkortat till strejkkassan för järnvägsarbetarna i Trappes.