Hoppa till huvudinnehåll

USA spionerade på svensk försvarsindustri: ”Det vi anklagar kineserna för”

När Danmark skulle uppgradera sin flygflotta 2015 genomförde USA avlyssningar för att få fram information om konkurrerande tillverkare. I slutändan valde Danmark att köpa 27 flygplan av det amerikanska företaget Lockheed Martin.

Med hjälp av underrättelsetjänsten i Danmark har USA spionerat på bland annat Saab i Sverige.
Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

USA har spionerat på olika stridsflygstillverkare i Europa, däribland svenska Saab, något som Danmarks Radio (DR) var först med att berätta. Enligt samma nyhetskälla ska spionaget ha skett med hjälp av Danmarks motsvarighet till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

– De [USA] är djupt inne och gräver i danska industrihemligheter, vilket vanligtvis är det vi anklagar kineserna för att göra hela tiden, säger underrättelseforskare Tobias Liebetrau, från Center for Military Studies vid Köpenhamns universitet, till DR.

Vid tidpunkten för spionaget planerade Danmark att uppgradera sin flygflotta. Syftet med USA:s avlyssning var då att få fram information om konkurrerande stridsflygtillverkare. Köpet slutade med att den danska regeringen valde 27 stycken F-35 plan, till ett värde av 20 miljarder danska kronor, från det amerikanska företaget Lockheed Martin.

Danmarks Radio påpekar att det inte varit möjligt att ta reda på exakt vad informationen användes till. Men Jens Ringsmose, professor i försvarspolitik vid Södra Danmarks universitet, säger att USA kan ha genomfört spioneriet för att gynna Lockheed Martin i upphandlingen om stridsflygplanen.

– Danmark var i en situation där man behövde bestämma om man vill köpa ett amerikanskt flygplan, ett europeiskt flygplan eller ett nordiskt flygplan i form av det svensktillverkade Saabflygplanet. Länderna och tillverkarna gör vad de kan för att främja de olika flygplanens chanser att vinna tävlingen.

Det privata företaget Lockheed Martin och den amerikanska regeringen har ett långt samarbete vad beträffar krigskontrakt. Bara under 2019 var Lockheed Martins samlade kontraktsvärde till den amerikanska staten cirka 94 miljarder dollar. Detta enligt siffror från statistikdatabasen statista.com.

Avslöjandet kommer bara dagar efter att Försvarsmakten offentliggjort att amerikanska förband och flygplan deltar i hemliga övningar i Sverige, som en del av värdlandsavtalet. I ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida kallar överste Malin Persson samarbetet för ”väldigt roligt och utvecklande” och att hon hoppas att USA ser Sverige som en ”trovärdig och relevant partner”.

Vad innebär Biden för USA:s utrikespolitik?