Hoppa till huvudinnehåll

USA vill skapa kaos i Kuba den 15 november

USA ligger bakom den ”fredliga marsch” som planeras och som i verkligheten inte är det minsta fredlig, säger Kubas ambassadör Alba Soto Pimentel.

Terroristen Ramon Saul Sanchez i samtal med Yunior Garcia. Vi är med dig till hundra procent, är budskapet från Sanchez till Garcia och hans plattform Archipielago, som manar till demonstration den 15 november. Ambassadör Alba Soto Pimentel inklippt.
Skärmdump/Americateve/Privat

Efter de våldsamma protesterna i somras, när USA-stödda demonstrationer urartade i upplopp och vandalism, har samma krafter satt ett nytt datum för att försöka destabilisera Kuba – den 15 november.

Det är samma dag som Kuba öppnar upp för turism igen efter covidrestriktionerna, efter att det lilla fattiga landet – trots USA:s kriminella blockad – vaccinerat hela befolkningen med egna framtagna vaccin. 

– Det är bra att turisterna kan komma igen och se vår riktiga verklighet. Inte den kidnappade bilden av Kuba som kontrarevolutionärerna vill måla upp med sin felaktigt kallade ”fredliga manifestation”, säger Kubas ambassadör i Sverige, Alba Soto Pimentel, till Proletären.

Privat
Alba Soto Pimentel på Kubas ambassad.

Hon är trött på propagandan mot Kuba, och börjar istället med att prata om lite goda nyheter från landet, som det sällan rapporteras om i svensk massmedia.

En sådan är att vaccinationsprogrammet mot covid-19 fått ner smittotalet rejält de senaste veckorna. Nyligen annonserades också ett nytt högteknologiskt biotekniskt center, som ska producera covidvaccin och andra mediciner, som byggs helt med kubanskt kapital och som ska stå färdigt 2022.

Och inte minst plockade boxningsnationen Kuba hem tre guldmedaljer och två brons från VM i Belgrad i veckan. En av guldmedaljörerna, Julio Cesar La Cruz, är den nu femfaldige världsmästaren som när han slog exilkubanen Enmanuel Reyes Pla i Tokyo-OS i somras skrek ut inför tv-kamerorna: ”Patria y vida no! Patria o muerte! Venceremos!”

Patria o muerte (fosterlandet eller döden) är det klassiska slagord som myntades av Fidel Castro efter en terrorattack mot det unga revolutionära Kuba 1960. Patria y vida (fosterlandet och livet) är istället den inverterade och lögnaktiga paroll som den USA-stödda klicken på Kuba, som vill störta regeringen och socialismen, har som ledmotiv sedan ett halvår tillbaka.

Terrorkopplingen är mer än 60 år gammal men fortfarande aktuell. Personerna som kallar till demonstrationer den 15 november stöds både av kända terrorister – och naturligtvis av Washington. Under våldsamheterna i juli krävde bland andra Miamis borgmästare Francis Suarez att USA skulle invadera Kuba, vilket de redan försökt en gång 1961, och samma uppmaning hörs ständigt från högerextrema exilkubaner i Miami.

– USA har redan hotat med ytterligare sanktioner om Kuba inte tillåter att de här olagliga demonstrationerna hålls, och på sociala medier kan man se kopplingarna till terrorister, säger Alba Soto Pimentel.

En sådan är ljudinspelningen där Miamibaserade Ramon Saul Sanchez, som varit inblandad i dussintals terrorattacker mot Kuba, ger sitt stöd till Yunior Garcia, som är en av initiativtagarna till demonstrationen den 15 november. En annan av initiativtagarna är Saily Gonzalez, som har deklarerat att hon har stöd från Kubansk-amerikanska nationella stiftelsen (CANF), som är ökänd för att ha finansierat och organiserat terrorattacker mot Kuba.

Skärmdump/Americateve
Ramon Saul Sanchez i samtal med Yunior Garcia. Vi är med dig till hundra procent, är budskapet till Garcia och hans plattform Archipielago.

– Bakom det här finns USA, dess regering och terrorister som de hyser i landet, med det öppna syftet att byta ut det socialistiska systemet i Kuba. Vad har det med en ”fredlig marsch” att göra? Och hur kan någon ens tro att det handlar om en fredlig demonstration, när de använder bilder på våldet från protesterna den 11 juli i sina uppmaningar att gå ut den 15 november?

Kubas regering har förbjudit demonstrationen den 15 november, för att den bryter mot konstitutionen. Artikel fyra i Kubas nya grundlag från 2019 slår fast att det socialistiska systemet är oåterkalleligt, och det är olagligt att försöka störta det.

Hade det med tanke på mediekriget mot Kuba inte varit bättre att låta dem ha sin demonstration, för att motsäga propagandan om att det inte finns yttrandefrihet på Kuba?

– Vi kan inte tillåta saker som strider mot grundlagen för att tillfredsställa några få individer. Deras syfte är inte att hålla en demonstration, målet är att störta revolutionen. Det bakomliggande intresset är att visa upp ett Kuba som inte kan regeras, ett Kuba i kaos, ett splittrat Kuba. 

Alba Soto Pimentel påpekar att 86 procent av kubanerna röstade för den nya konstitutionen, och att demokrati handlar om att genomföra majoritetens vilja. Det står också i konstitutionen att ingen grundlagsskyddad rättighet får utövas i strid med den kollektiva säkerheten och respekt för den allmänna ordningen.

– Vi har ett demokratiskt system, som inte är borgerlig demokrati, och vi har yttrandefrihet. Folk får vara oense med regeringens politik och ha motsatta uppfattningar, och inte i något land stöds regeringen till hundra procent av befolkningen. 

– Men det ger inte rätt att ta till aktioner som sätter majoritetens rättigheter och medborgarnas säkerhet på spel, genom den här typen av initiativ. Framför allt för att det finns inget ”fredligt” över de här demonstrationerna. Den grundläggande uppgiften för en stat är att garantera lugnet för befolkningen och bevara ordningen i landet, och det måste vi uppfylla.

Istället för att allt fokus blir på försöket att destabilisera Kuba samtidigt som landet öppnar för turister igen, hoppas Alba Soto Pimentel att fler kommer till Kuba och bildar sig en egen uppfattning om landet.

– Det är enkelt att prata med folk på gatan om hur livet är, och de kommer möta en majoritet av befolkningen som anstränger sig för att bygga, skapa och gå framåt – trots problemen. Vi har många problem. Men man kan inte bortse från anledningen till dem, blockaden som USA utsätter oss för och som inte låter oss ha ett normalt ekonomiskt utbyte med resten av världens länder.