Hoppa till huvudinnehåll

USA:s nästa utrikesminister – diskret representant för imperialismen

Joe Bidens nära medarbetare Antony Blinken blir utrikesminister i Bidens regering. Vem är han?

Tony Blinken tillsammans med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.
David Azagury

Tony Blinken blir USA:s nästa utrikesminister, har Joe Bidens team bekräftat. Posten som antingen utrikesminister eller nationell säkerhetsrådgivare är Tony Blinken tippad till sedan länge. Han är en av Bidens närmaste män, som i Financial Times till och med beskrivs som Bidens alter ego.

I Obamaadministrationen var han nationell säkerhetsrådgivare åt dåvarande vicepresidenten Biden och sedan vice utrikesminister. Innan dess har han bland annat varit talskrivare åt Bill Clinton.

Som ung studerade Blinken i Paris (där han ska ha förstått att USA:s utrikespolitik inte alltid är så populär utanför USA), han spelar gitarr och har en intellektuell lågmäld aura som är något av en motsats till den nuvarande presidentens.

Men när Trump skickade 59 Tomahawk-missiler på Syrien 2017 applåderade Blinken. Även 2013, då Assadregeringen liksom 2017 utan bevis anklagades för att ha utfört en gasattack på ett rebellfäste, ville Blinken att USA skulle anfalla Syrien. Obama stod då emot Blinkens vilja. 

Blinken har också kritiserat Trump för att vara för mjuk mot Rysslands president Putin, hyllat dåvarande assisterande utrikesministern Victoria Nuland – som 2014 fångades på band när hon diskuterade vilka som skulle bli ministrar i Ukraina efter kuppen som hon var med och förberedde – och pushat för vapenförsäljning till Ukraina efter att Trump blev president.

Tony Blinken gör själv affärer på sin kunskap från Washingtons inre. 2017 startade han konsultföretaget WestExec Advisors tillsammans med Michele Flournoy – som tippas bli Bidens försvarsminister.

WestExec Advisors hjälper sina klienter med ”geopolitisk riskanalys”, enligt den egna hemsidan, och Flournoy har inte velat bekräfta om det är för att de arbetar åt vapentillverkaren Raytheon som hon motsatt sig att USA skulle sluta sälja vapen till Saudiarabien.

WestExec Advisors är ett diskret företag vars klienter är hemliga, men några är kända. Bland annat det israeliska AI-företaget Windward, där Israels utrikesminister Gabi Ashkenazi, som tidigare var överbefälhavare för den israeliska försvarsmakten, sitter i styrelsen.

I Israel tas beskedet om Blinkens utnämning emot med glädje. Till Haaretz säger Dore Gold, som varit rådgivare åt premiärminister Netanyahu och generaldirektör för utrikesdepartementet, att den lågmälde Blinken är ett bra val för Israel. Till skillnad från Obama, som offentligt kunde kritisera Israels politik, kommer han att hålla Washingtons synpunkter privata.

I somras sa Blinken själv, på ett event som pro-israeliska Democratic Majority for Israel anordnade, att: ”Joe Biden tror starkt på att hålla meningsskiljaktigheter – i största möjliga mån – mellan vänner och bakom stängda dörrar”.