Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: USA:s operation mot al-Baghdadi stinker av hyckleri

Det är USA som genom åratal av krig och stöd till terrorgrupper banat väg för al-Qaida och Islamiska staten.

USA:s president Donald Trump följde operationen på videolänk.
White House

Den ökände ledaren för Islamiska staten (IS), Abu Bakr al-Baghdadi, har dödats i en amerikansk operation mot hans gömställe i norra Idlib, Syrien. USA:s president Donald Trump kunde triumferande beskriva hur al-Baghdadi ”grät och skrek” innan han sprängde sig själv och sina barn till döds i en tunnel, förföljd av amerikanska attackhundar.

Att al-Baghdadi gömde sig i Idlib, alldeles intill gränsen till Turkiet, är avslöjande. Provinsen är det sista området i Syrien som kontrolleras av så kallade syriska rebeller, både turkiskstödda FSA och al-Qaida-allierade Tahrir al-Sham (före detta al-Nusra).

Påståenden om att de ”syriska rebellerna” i Idlib inte ska blandas ihop med terrorgrupper som IS borde nu slutgiltigt kunna begravas. För ingen kan väl tro att al-Baghdadi skulle gömma sig i Idlib om han inte kände att han där var bland allierade?

Det är heller inte helt osannolikt att Turkiet haft kännedom om al-Baghdadis närvaro. Är det en slump att operationen skedde kort efter USA:s överenskommelse med, och frikort till, Turkiet – och uppgörelsen om Syrien?

Enligt Trump fick CIA informationen om al-Baghdadis gömställe via irakisk underrättelsetjänst. Oavsett så kom operationen mot al-Baghdadi lämpligt för Trump som behövde en seger att visa upp för de amerikanska väljarna.

I övrigt stinker USA:s operation mot al-Baghdadi av hyckleri. USA har inte bara gång på gång använt terrorgrupper som IS för sina egna syften. De är själva, direkt eller indirekt, ansvariga för Islamiska statens uppkomst.

Det är USA:s invasioner av först Afghanistan och sedan Irak som banade väg för al-Qaida och sedan IS. Det går en svart tråd från USA:s stöd på 1980-talet till den afghanska ”rebelledaren” Usama bin Ladin, till vår tids ”väpnade opposition” i Syrien.

Det var i USA:s ökända fängelse – eller terroristuniversitetet, som det också kallats – Camp Bucca som al-Baghdadi och andra terrorledare ostört kunde skolas, knyta kontakter och utbyta information, innan de sedan släpptes fria.

Det var USA som eldade under sekterismen och som stödde sunniextremistiska terrorgrupper i Irak, i sin taktik att ”härska genom att söndra”.

Det var USA som gav både pengar och vapen till så kallade rebeller och väpnade extremistgrupper i Syrien, varav flera senare anslutit sig till eller allierat sig med al-Qaida och IS. Genom direkt och indirekt stöd till terrorgrupper har USA kunnat försvaga och splittra länder som Irak, Libyen och Syrien.

USA har aldrig varit intresserade av att slutgiltigt besegra IS eller al-Qaida. Tvärtom behövs terrorgruppernas närvaro för att rättfärdiga militär närvaro i dussintals länder runt om i världen. Dessutom rättfärdigas övervakning och förföljelser hemma i USA av ”kriget mot terrorism”.

USA:s operation i Idlib visar ingenting annat än att al-Baghdadi nu spelat ut sin roll i USA:s smutsiga spel i regionen. Stödet till terrorgrupper som kan göra USA:s smutsiga arbete lär fortsätta.