Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: USA:s superrika vill ha giljotinförsäkring

Senaste trenden bland finans- och IT-miljardärerna i USA är att kritisera kapitalismen.

USA:s kapitalister får ångest över klasskillnaderna och den sociala misären i landet.
Montage: Proletären

I Dagens Industri skriver populärekonomen Andreas Cervenka om den senaste trenden bland USA:s superrika – att kritisera kapitalismen. Naturligtvis vill de inte avskaffa den, bara damma av det där gamla mänskliga ansiktet. Multimiljardären Marc Benioff talar till exempel om ”inkluderande kapitalism”.

Det är fullt förståeligt. Inkomstskillnaderna och de sociala missförhållandena i landet är så påtagliga att inte ens eliten kan vifta bort dem. Dessutom är social oro dåligt för affärerna. 

San Francisco är, som Cervenka nämner, kanske den amerikanska storstad där klyftorna märks tydligast. De hippa IT-miljardärerna börjar få svårt att ta elsparkcykeln till kontoret för alla hemlösa heroinmissbrukare som ligger och skräpar på trottoarerna. 

Fattigdomen är utspridd även bland vanliga arbetare med stämpelkort och bostad. New York Times skriver att miljontals amerikaner är så kallade ”working poor”. De jobbar heltid, ibland mer än så, men tvingas ändå ofta skicka barnen hungriga till skolan. 

Att rika kritiserar samhällsklyftorna är dock inget nytt. De har ojat sig över dem i alla tider och försökt lindra sina dåliga samveten med soppkökspass och donationer. När klassmotsättningarna skärpts har de gått med på sociala reformer. Allt för att köpa sig en giljotinförsäkring. 

Det skulle inte förvåna om Bernie Sanders, eller det nya socialdemokratiska stjärnskottet, Alexandra Ocasio-Cortez, får ännu större stöd av dem framöver. Men en riktig arbetarrörelse är de givetvis inte intresserade av att ha.