Hoppa till huvudinnehåll

Usel arbetsmiljö och arbetskraftsimport bakom coronautbrott i Tyskland

Stora delar av regionen Nordrhein-Westfalen i Tyskland stängs ned efter ett utbrott av coronaviruset på en köttfabrik. Nu riktas hård kritik mot landets köttindustri.

Clemens Tönnies är vd på familjeföretaget där slavliknande villkor bland gästarbetare nu lett till ett massivt coronautbrott.
Daidalus

Coronaviruset har blossat upp i stor skala på Tönnies köttfabrik i nordtyska Rheda-Wiedenbrück. Av fabrikens drygt 7.000 anställda har över 1.500 av arbetarna smittats. Provtagningar genomförs löpande och antalet smittade befaras öka.

En stor del av de smittade är gästarbetare från Östeuropa som arbetar under vad livsmedelsfacket NGG menar är slavliknande förhållanden. Samtliga av köttfabrikens anställda är satta i karantän och polisen har rest höga staket kring flera av bostadshusen där gästarbetarna inkvarteras, med uppemot sju personer i samma rum.

Myndigheterna försöker begränsa smittan till arbetarna, som är utspridda i ett flertal kommuner runt köttfabriken. Militären har satts in för att hjälpa till med coronatester och Rumänien och Bulgarien har skickat tolkar, som i megafoner förklarar vad restriktionerna innebär.

Utbrottet har kastat ljus över arbetsförhållandena i den tyska köttindustrin som länge kritiserats. Systemet med exploatering av gästarbetare är gängse praxis och bara ett fåtal av arbetarna är anställda av, i detta fall, Tönnies.

Majoriteten av arbetarna i den tyska köttindustrin är bulgarer, rumäner och polacker, som hämtas direkt från sina hemländer av mindre, bemanningsliknande, företag. De inkvarteras i slitna och trångbodda fastigheter där de betalar höga hyror till arbetsgivaren.

Gästarbetarna, som gör grovjobben på fabrikerna, arbetar i en kall, fuktig och farlig miljö, ofta med löner under den avtalsenliga minimilönen.

Den kalla miljön, brist på skydd och trängsel i fabrikerna har lett till att coronaviruset har spridit sig väldigt fort, inte bara hos Tönnies. I april smittades runt 300 personer av viruset på ett slakteri i Birkenfeld, över 200 av dem var rumäner. I maj testades över 250 personer positivt hos köttjätten Westfleischs och i början av veckan stängdes samma företags slakteri i Dissen, efter att ett hundratal bekräftats smittade.

Den tyska regeringen lovar nu krafttag mot missförhållanden i köttindustrin. Det nuvarande systemet med entreprenad, där gästarbetare gör grovjobbet, ska förbjudas, sade arbetsmarknadsminister Hubertus Heil på en presskonferens. De nya reglerna väntas träda i kraft vid årsskiftet.