Hoppa till huvudinnehåll

Nedskärningar i Malmö: ”V måste ta ekonomiskt ansvar”

Vänsterpartisten Mats Högelius yrkade bifall till sparförslaget som innebär slutet för Augustenborgs behandlingshem. Han säger till Proletären att det egentligen går emot hans övertygelser men att V måste ”ta samhällsansvar” och hålla budget.

Mats Högelius (V) röstade för sparförslaget.
Vänsterpartiet

– Vi måste ju spara någonstans. Jag hävdar i stort sett varje sammanträde att vi är underfinansierade i socialförvaltningens budget, men när vi nu inte får pengar så kan vi inte bara vara motvalls kärring heller.

Det säger vänsterpartisten Mats Högelius, som är ledamot i arbetsmarknads- och socialnämnden. På nämndens förra sammanträde klubbades besparingar i förvaltningen på 300 miljoner de närmaste två åren. Tillsammans med nämndens ordförande, Socialdemokraternas kommunalråd Sedat Arif, yrkade Mats Högelius bifall till tjänstemännens sparförslag. Motvilligt, enligt honom själv.

– Det här är ju mot alla ens ideologiska övertygelser, att de mest utsatta människorna som vi jobbar med inte ska sparas på.

Ändå yrkade han bifall och röstade för förslaget, som bland annat innebär färre härbärgesplatser för hemlösa och att Augustenborgs behandlingshem läggs ner. Mats Högelius säger till Proletären att frågan om Augustenborg inte var uppe specifikt på sammanträdet, men att beläggningen varit för låg för att han skulle kunna försvara verksamheten.

– Augustenborg har aldrig varit fullbelagt, det har legat på 50-60 procent när det varit som mest. Har man så dålig beläggning är det ett dåligt utnyttjande av kommunala medel. Vi får tänka på att om resurserna nu tyvärr är begränsade måste vi också ta vårt ansvar att bedriva verksamhet som vi ekonomiskt kan försvara.

Istället ska Malmö stad köpa vårdplatser i närliggande kommuner.

– Vi sätter ju inte den här gruppen utan behandling men vi köper upp behandlingen i närområdet i Skåne. Det mest önskvärda vore att vi kunde ha det i egen regi i Malmö men det går liksom inte.

Och då är V överens med att kommunen köper platser av privata vårdbolag istället?

– När vi inte kan bedriva den i egen regi. Det behöver ju inte vara privata, det har vi inte sagt att det måste vara. Det finns andra kommuner som bedriver sådan här verksamhet och då kan vi köpa den där.

Men den missbrukargruppen det handlar om är väl överhuvudtaget svår att få till ett behandlingshem utanför stan?

– Jag vet, jag vet. Men vad ska vi göra?

Vad tänker du om Vänsterpartiets väljare, hur tror du de ser på att de röstar på ett parti som yrkar bifall till att skära ner i social verksamhet?

– Jag tror att man ska ta ett visst samhällsansvar och inse att man måste jobba på olika nivåer. Vi jobbar med att höja anslagen till socialförvaltningens arbete. De pengar vi får speglar inte den verklighet som råder och någon gång måste kommunstyrelsen sätta sig ner och inse att verkligheten är annorlunda än vad de sitter och budgeterar.

– Men när vi nu inte har de pengarna så kan jag inte sitta där och hamna i ett läge där jag blir anklagad för att inte ta ansvar för ekonomin. Det skulle också drabba oss politiskt, i debatterna får vi alltid höra att Vänsterpartiet inte tar ekonomiskt ansvar, så det skulle ligga oss i fatet i fortsättningen också.

Under samtalets gång öppnar Mats Högelius upp för att Augustenborgs behandlingshem kanske ändå hade varit värt att försvara.

– Hade det brutits ut och vi hade diskuterat varje enskilt projekt som skulle sparas in hade jag kanske sagt att, ”ja vi kan göra det här men de pengarna är småpengar, de vill jag inte att vi ska dra in på Augustenborg”, och kanske ytterligare någon del.

Men sitt stöd till det stora sparförslaget står Mats Högelius fast vid, bland annat med argumentet att han annars skulle röstat likadant som Sverigedemokraterna.

– Jag skulle önska att jag kunde driva frågan, och det kan jag göra men då blir jag sittande som en ständig motvalls kärring, som Sverigedemokraterna som är emot allt men av helt andra orsaker. Visst, jag tänkte ett par vändor innan man skulle välja men jag ville inte hamna i lag med SD, för det kan lätt uppfattas som att vi är ständigt ansvarslösa i ekonomin.

– Vårt förhållningssätt till den här frågan är att det är förfärligt att vi har ett underskott, men frågan är egentligen att vi är underfinansierade och det har jag påpekat gång på gång på nämndsammanträdet. Men nu har vi den här budgeten och då kan jag inte bara sätta mig på bakhasorna och vara någon som förespråkar att vi går med underskott.