Hoppa till huvudinnehåll

Välfärden – en privatiserad kassako

Det var moderatledaren Ulf Kristersson som på allvar inledde privatiseringen av välfärdssektorn. 2008 sålde han ett kommunalt hemtjänstföretag för 3.000 kronor. På tio år plockade den nye ägaren ut 13 miljoner i vinst.

Leyla Anabestani, enhetschef vid stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby, fick köpa stadsdelens hemtjänst och ledsagarservice för 3.000 kronor.
Montage: Proletären

Hemtjänsten är en av de mest privatiserade verksamheterna inom välfärdssektorn. Det är lätt att fuska och att ta ut stora vinster för arbete som aldrig utförts. Något som beskrivs i den nya boken Hemtjänstmaffian.

Kommunals ordförande Tobias Baudin reagerar starkt på bokens avslöjanden.

– Ska vi ha privata företag i hemtjänsten behövs det enorma kontrollapparater, säger Baudin till Kommunalarbetaren. Att vi kan ha ett sådant här system i Sverige när det gäller vår gemensamma välfärd. Det hade varit en sak om det handlade om att sälja glassar eller skor, men det handlar faktiskt om våra välfärdstjänster. 

Det var åren 2006-2010 som nuvarande moderatledaren Ulf Kristersson, då socialborgarråd i Stockholm, började sälja ut välfärden. 2008 fick Leyla Anabestani, enhetschef vid stadsdelsnämnden i Hässelby-Vällingby, ta över stadsdelens hemtjänst och ledsagarservice.

Hon betalade 3.000 kronor för, som det hette på kvittot, ”köp av ett vertikalskåp”. Skåpet innehöll namnen på alla brukare i stadsdelen och tio år senare hade Freja Assistanstjänst, som Anabestani döpte företaget till, gjort en vinst på 19 miljoner. Anabestani själv hade plockat ut 13 miljoner i vinst.

Köpet genomfördes den 11 april 2008. Två veckor senare konstaterade Statskontoret som på regeringens uppdrag utrett saken, att affärerna var olagliga.

Medan Leyla Anabestani hyllades som en förebild av regeringen Reinfeldt och poserade på bilder med centerledaren Maud Olofsson och KD-dito Göran Hägglund, fortsatte Kristersson att sälja ut. Hemtjänsten i Vantör såldes för 69.500 kronor. Efter nio månader redovisade den nye ägaren en vinst på 5,4 miljoner. I Årsta såldes förskolor för 635.000 kronor. Fem år senare hade köparen tagit ut 9 miljoner i vinst.

En oberoende expert bedömde 2013 att de verksamheter som Kristersson sålt för 3,4 miljoner kronor var värda över 80 miljoner och att de på bara tre år generat 65 miljoner i vinster till de nya ägarna.