Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Våra politiker vill ha skolor styrda av Saudiarabien

Gång på gång avslöjas hur svenska friskolor bedriver religiös undervisning och finansieras av utländska makter. Att politikerna inte sätter stopp för det kan bara betyda en sak: De vill ha ett friskolesystem som gör detta möjligt.


I veckan häktades flera personer i friskolekoncernen Al-Azhars styrelse, misstänkta för ekononomisk brottslighet och pengatvätt. Stiftelsen har enligt en anmälan till Ekobrottsmyndigheten i våras, lånat ut pengar i strid mot stiftelselagen för att starta en bank.

Att en stiftelse vill starta en muslimsk bank som lånar ut pengar utan ränta känns i sammanhanget ganska harmlöst. Men Svenska Dagbladet har samtidigt avslöjat att Al-Azharstiftelsen tar emot pengar från gulfländer, däribland Saudiarabien, och verkar i syfte att ”förstärka den muslimska identiteten” och bedriva skolverksamhet ”förenliga med den heliga koranen”. Al-Azharskolan har också tidigare vid ett flertal tillfällen fått kritik för att de hållit bön under lektionstid och haft könsuppdelad undervisning.

Al-Azharskolan är inget enskilt undantag. Några dagar tidigare avslöjade Svenska Dagbladet också att Al-Risalahstiftelsen, som driver Alsalamskolan i Örebro, delfinansieras direkt av det saudiska kungahuset och har haft styrelsemedlemmar med uppdrag att sprida den saudiska extrema versionen av islam, wahabismen, i Sverige.

Att såväl muslimska som kristna friskolor bedriver reaktionär religiös undervisning i Sverige, finansierade av religiösa diktaturer, lär efter alla avslöjanden inte längre förvåna någon. Tvärtom, så låter politikerna och myndigheterna denna galenskap pågå – år efter år. Talande nog var det först när en stiftelse försökt starta en räntefri muslimsk bank som myndigheterna agerade – ajabaja, så får man inte göra.

Så här fungerar det bisarra systemet vi har idag. Marknaden sägs ju vara som luften – fri. Idag driver den kinesiska staten bilfabriker i Sverige, den tyska staten kör svenska tåg och den amerikanska staten tar hand om våra passkontroller – och snart även vårt försvar.

Saudiarabien är en nära handelspartner och allierad till USA, Nato – och därmed Sverige. Vi säljer vapen till dem och vår egen kung har förärat förre kung Abdullah en medalj för sin finansiering av scoutrörelsen i världen. Så varför skulle då inte det saudiska kungahuset få driva våra skolor?

Det är liberala politiker, oavsett om de kallar sig socialdemokrater eller moderater, som drivit igenom det fria skolvalet och friskolesystemet. De vill ha ett system där saudiska kungahuset kan driva skolor i Sverige.

Det är dags att alla vi andra, som tycker att det är ren galenskap att prins Mohammed bin Salman ska vara med och driva skolor i Sverige, säger ifrån. Skrota friskolesystemet och kasta ut Saudiarabien ur Sverige.