Hoppa till huvudinnehåll

Värsta vårdkrisen i modern tid – då säljer politikerna Bromma sjukhus

Mitt under den värsta sjukvårdskrisen i Stockholms moderna historia, har den blå-gröna majoriteten sålt ett av stadens sjukhus till ett privat bolag, kontrollerat av Wallenberg.

Irene Svenonius (bilden) ligger bakom den minst sagt olämpliga försälningen av Bromma sjukhus. Foto: Frankie Fouganthin/SLL Montage: Proletären
Frankie Fouganthin/SLL

När Stockholm behöver vårdplatser som mest väljer den grön-blå majoriteten i landstinget att sälja Bromma Sjukhus till privata fastighetsbolaget Vectura, ägt av Wallenbergs maktbolag Investor. En av de ledande personerna i Vectura är förra sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt.

Säljare är Irene Svenonius, finansregionråd i Stockholm. Affären stöds helhjärtat av Miljöpartiet.

M-duon Svenonius och Reinfeldt samarbetade om vårdkatastrofen Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Nu har paret också gjort upp om Bromma sjukhus. Sjukhuset, med 110 vårdplatser och med specialkunskap om vård av äldre patienter, säljs för 570 miljoner.

Bromma sjukhus finns på det område som tidigare hyste Beckombergas mentalsjukhus, mitt emellan tätorterna Spånga, Vällingby, Bromma och Sundbyberg och bara en dryg kilometer från Bromma flygplats. Flera bolag bygger bostadsrätter i området. I tidningen Dagens Opinion har Filippa Reinfeldt redan antytt att sjukhuset kan komma att ersättas av bostäder.

Vectura förbinder sig att bedriva vård i ytterligare fem år, men efter det kan företaget göra vad det vill med sjukhuset.

– Ännu ett talande exempel på när Moderaternas politik går före människors hälsa, säger fullmäktiges Talla Alkurdi (S) till lokaltidningen Mitt i Bromma. Det är en privat fastighetsägare som har all rätt att göra som de vill efter fem år. Landstinget kan inte avkräva Vectura på ansvar om fem år.

S, V och SD röstade emot försäljningen. De borgerliga partierna backades upp av Miljöpartiets Tomas Eriksson, ansvarig för miljö- och kollektivtrafiken i Region Stockholm, och hans sju partikamrater. Miljöpartiet är fullmäktiges i särklass minsta parti, men deras röster är ett pålitligt stöd i Moderaternas utförsäljningar av bostäder och sjukhus.

Den progressiva samhällsdebattören Fanny Nilsson riktar skarp kritik mot försäljningen av Bromma sjukhus. Nilsson, som är AT-läkare på Södersjukhuset, frågar på twitter Tomas Eriksson om han tycker att tajmingen för försäljningen är bra. Eriksson svarar ”Ja, varför skulle det inte vara det?”.

Fanny Nilsson svarar:

”För att vi har en pågående pandemi med en enorm omställning av hela Sveriges, och framför allt Stockholms vård just nu. Men det verkar vara business as usual hos Region Stockholm på utförsäljningsfronten.”

”Men”, lägger Fanny Nilsson till ironiskt, ”jag är bara en simpel läkare på en akutmottagning, så vad vet väl jag”.

Irene Svenonius har tidigare fällts för jäv i turerna kring NKS. Hennes man Jan var inköpschef på sjukhuset och gjorde affärer som kostade Stockholms skattebetalare miljarder, och när maken skulle utredas stoppade Irene Svenonius utredningen.

Irene Svenonius och Filippa Reinfeldt är vänner hemma i Täby. De bor nära varandra och de har en gemensam historia i Stockholmspolitiken. När Filippa Reinfeldt var sjukvårdslandstingsråd i Stockholm 2006-2014 var hon den högste ansvarige för de affärer som Jan Svenonius gjorde.

När regionfullmäktige röstade om försäljningen i förra veckan, var jävssituationen så uppenbar att Irene Svenonius redan i förväg anmälde jäv och avstod från att rösta.