Hoppa till huvudinnehåll

Efter #meeto: "Vi butiksanställda måste skrika lite högre"

– Grundproblemet är att kvinnor som berättar om övergrepp inte blir trodda, säger Maria Karlsson, florist i Skellefteå och en av initiativtagarna till #obekvämarbetstid.

Den första initiativtagaren till #meeto, Tarana Burke (i mitten bakom banderollen) deltar i en demonstration i Hollywood förra året.
Lucy Nicholson/Reuters

Floristen Maria Karlsson i Skellefteå fick idén till ett upprop för sin egen yrkesgrupp när hon såg skådespelarna i #tystnadtagning läsa upp vittnesmål från scen. Hon startade först floristuppropet #taggarnautåt men ganska snart gick handels- och servicepersonal samman i #obekvämarbetstid.

Var det något som förvånade dig med de berättelser som kom in till gruppen?

– Både ja och nej. Alla har vetat om att övergrepp och trakasserier förekommer men ingen har pratat om det på det här sättet. Det har liksom ingått i våra arbetsuppgifter. Samtidigt är varje berättelse en för mycket och det var överväldigande att läsa. Men det finns också något kraftfullt och energigivande i alla vittnesmålen.

Hon säger att kvinnor i handeln har så många olika nivåer av litenhet. De är utsatta i förhållande till anställningsformer, chefer, kunder och position i samhället. Flera butiksanställda kvinnor vittnar också om att de blir utsatta av manliga väktare.

Men utsattheten gentemot kund är ändå det största problemet.

Privat / Floristen Maria Karlsson är en av administratörerna för handels- och servicepersonalens upprop #obekvämarbetstid.
– Det finns i vår jobbeskrivning att kunden alltid har rätt, säger Maria Karlsson. Och vissa kunder är gränslösa. Det ingår i mitt jobb att vara trevlig men det betyder inte att jag vill ha en personlig relation.

– Vi som jobbar inom handeln är arbetare och klassfrågan väger tungt. Våra problem tas inte på samma allvar. Vi har osäkra anställningsavtal och många har sitt första jobb.

De tuffa arbetsvillkoren i handels- och serviceyrken innebär också att många inte ens vågar gå med i gruppen. Än mindre vittna om övergrepp. Trots att yrkesgruppen är en av Sveriges största är #obekvämarbetstid ett av de mindre uppropen. Och av 1500 medlemmar i gruppen var det bara drygt 300 kvinnor som vågade skriva under uppropet med sitt namn.

Det finns i vår jobbeskrivning att kunden alltid har rätt. Och vissa kunder kan vara gränslösa.

Generellt under #metoo har kvinnor i karriäryrken och kreativa yrken fått större uppmärksamhet i media.

– Vi får inte samma scen och måste skrika lite högre, säger Maria Karlsson.

Men #obekvämarbetstid har uppmärksammats stort inom branschen och Maria Karlsson upplever ett starkt systerskap i den grupp som samordnar de olika uppropen under #metoo.

– Vi lyfter och hjälper varandra.

Från Handelsanställdas förbund var reaktionerna på uppropet till en början lite svala. Förbundets ordförande Susanna Gideonsson valde att kommentera #obekvämarbetstid skriftligt istället för att prata med gruppens företrädare. Men hållningen förändrades ganska snart och förbundet lyfter fram #metoo på sin hemsida.

– Vi har god kontakt, samtidigt som de är noga med att inte kidnappa uppropet och göra det till sitt. 

Unionen som organiserar en del anställda i servicebranschen har de däremot inte hört något från. Och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel svarar bara i artikelform.

#metoo har kritiserats för att hänga ut oskyldiga män offentligt. Hur ser du på det?

– Grundproblemet är ju att kvinnor som berättar om övergrepp inte blir trodda. Det är hela anledningen till #metoo. Visst kan det finnas fall där kvinnor använder #metoo för personliga vendettor, men huvudfrågan är ju att kvinnor blir utsatta men ej betrodda. 

Maria Karlsson jobbar vidare med #obekvämarbetstid tillsammans med fem andra administratörer för gruppen.

– Vi önskar få till en dialog med väktarna. Vilket inte är helt enkelt eftersom de utbildas och jobbar i många olika bolag och är organiserade i flera olika fackförbund.

Administratörerna för #obekvämarbetstid planerar också inför våren och det är mycket på gång.

– Känslan är att vi bara är i startgroparna.