”Vi gick till val på att minska klyftorna”
Vänsterpartisten Eva-Britt Svensson ville att partiet idag skulle rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. Nu hoppas hon på det utomparlamentariska arbetet.
Vänsterpartisten och före detta EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson beklagar att partiet idag lade ner sina röster i riksdagen och släppte fram Stefan Löfven som statsminister.
– Jag förstår att det var ett svårt beslut att fatta och jag har respekt för de vänsterpartister som har en annan uppfattning, säger hon till Proletären. Men för mig blir det omöjligt att stödja en regering när de politiska förslagen ser ut som de gör.
Socialdemokraternas och Miljöpartiets uppgörelse med Centerpartiet och Liberalerna innebär bland annat fler vinster i välfärden, marknadshyror och försämrad arbetsrätt. En politik som Eva-Britt Svensson menar att de andra partierna själva kan ta ansvar för utan Vänsterpartiets medverkan.
– Jag föredrar självklart inte en M-KD-regering men de hade inte kunnat genomföra en mer borgerlig politik än den här. Det är lättare för Socialdemokraterna.
Hon tror inte heller att en M-KD-regering hade blivit verklighet eftersom både Centerpartiet och Liberalerna har investerat så mycket i att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande. Däremot tror hon att den nyliberala regeringspolitik som nu sjösätts kommer att stärka de rasistiska partierna.
Jag ser ingen fara i att fråga folket igen. Det är ju det demokratin handlar om.
– Vi gick till val på att minska klyftorna i samhället. De som står för något annat får ta ansvar för det. Jag tror att många som delar arbetarrörelsens värderingar känner sig hemlösa nu. Risken är att det blir som i andra europeiska länder där socialdemokratin nästan utrotats. Det är väldigt olyckligt.
Eva-Britt Svensson hade därför hellre sett ett extraval.
– Jag ser ingen fara i att fråga folket igen. Det är ju det demokratin handlar om. Vi ska vara folkets representanter. Och nu har väljarna hunnit se hur partierna levde upp till sina vallöften. Socialdemokraterna kallade sig ett mittenparti i valrörelsen, men detta är inte mittenpolitik.
Nu hoppas hon att regeringsbildningen blir en väckarklocka för människor och hoppas på det utomparlamentariska arbetet i folkrörelser och fackföreningar.
– Vi måste ut på gator och torg och visa att vi inte vill ha ökade klassklyftor.