Skandalen på Göteborgs Spårvägar: ”Vi har krävt i fem år att han ska väck”
En av de nu avstängda cheferna på Göteborgs Spårvägar har facket försökt bli av med under lång tid. ”Han måste bort”, säger det tidigare huvudskyddsombudet Janne Strömqvist.
Skandalen på Göteborgs Spårvägar, med chefer som bland annat behandlat personal illa och anställt vänner och släktingar, blev en nyhet i somras. Då avslöjade Göteborgs-Posten att det under ett halvårs tid kommit in ett tiotal anmälningar till Göteborgs stad genom kommunens visselblåsarfunktion.
Göteborgs Spårvägar har efter uppmärksamheten stängt av två av de anklagade cheferna och utreder även en tredje. Men kritiken mot åtminstone en av de nu avstängda cheferna är långt ifrån ny.
– Nej, det är ett gammalt krav från facket och arbetarkollektivet att han ska bort.
Det säger Janne Strömqvist där han tar emot hemma i köket. Janne Strömqvist är nybliven pensionär efter 40 år som reparatör på spårvägen. Som huvudskyddsombud på den tekniska sidan har han suttit i en mängd möten om den chef som har anställt anhöriga och som anklagas för att ha fuskat med allt från deras scheman till parkeringstillstånd.
Janne Strömqvist berättar att den avstängda chefen var en tidigare, också mycket kritiserad, chefs skyddsling. Den chefen fick till slut sparken 2013.
– Han kommer ur en dålig chefskultur, där man favoriserar ett antal av sina ”egna” och behandlar resten av personalen illa. Sedan lång tid tillbaka har det varit ett uruselt ledarskap på spårvägen.
Den tidigare vd:n för Göteborgs Spårvägar slutade i somras. Hugo Lepik fick ta över som tillförordnad vd och är nu vice vd. Han tillträdde i maj i år och vill därför inte svara på frågan om varför ledningen inte agerat tidigare. I försiktiga ordalag bekräftar Hugo Lepik dock att ledningen varit väl medveten om kraven mot den avstängde chefen.
– När jag har tittat på frågan framträder den bilden, att man har uttryckt att han inte har varit lämplig som chef. Det är liksom ingen dagsaktuell händelse som har uppstått nu, utan det har varit en synpunkt som vissa har uttryckt sedan gammalt.
Vid årsskiftet genomfördes en omorganisation på spårvägen. Då försökte en av de andra cheferna som utreds få igenom att den nu avstängde skulle bli ny depåchef. När personalen fick reda på det blev de så förbannade att de hotade med att gå ut i vild strejk. Det står att läsa i en av visselblåsarnas anmälningar.
Istället fick den avstängde chefen en befattning och titel som inte funnits tidigare, ett ”påhittat jobb” enligt en av anmälningarna. Hugo Lepik bekräftar att personalen hotade med strejk om den avstängde skulle bli depåchef.
– Vi ska ju ha en öppen och förtroendefull dialog istället för att hota om saker, men jag har också hört det. Att det var ett sätt att uttrycka sig för att understryka sin uppfattning om hans lämplighet eller vad han borde vara placerad att jobba med.
Det har rapporterats i media att de avstängda cheferna får lämna sina tjänster, och facket Kommunal kräver att de ska bort. Men Hugo Lepik kan inte säga säkert att den tilltänkta depåchefen får gå från företaget eller om han blir omplacerad.
– Nu håller vi på med arbetsrättsliga resonemang. Förhandlingen är inte slutförd. Hans fackförbund har kallat till förhandling så får vi se var vi landar i den.
Hugo Lepik erkänner att det har funnits en osund chefskultur på spårvägen.
– Spårvägen är ett gammalt företag. Det som var okej för femton, tjugo år sedan är inte okej idag. Omvärlden och insynskrav har förändrats, och vi har i många delar konstaterat att vi inte har följt med utvecklingen i omvärlden.
Hur menar du att ni inte följt med utvecklingen?
– Man kan väl säga att kraven på det här med transparens, tydlighet och att man ska agera juste och kunna stå för det har utvecklats under åren. Det är inte samma läge idag att göra vissa saker som var helt okej och legitimt att göra för femton, tjugo år sedan, som till exempel att få hjälp med däckbyte på sin privata bil.
– Det är definitivt en kulturfråga, och ibland bottnar det i att man har medarbetare som jobbat väldigt lång tid och då behöver de uppdateras på vad som är okej och vad som inte är okej.
För Janne Strömqvist är det långtifrån tillräckligt att den avstängda chef som var påtänkt som depåchef ”uppdateras på vad som inte är okej” och omplaceras inom företaget.
– Nej, han måste bort från spårvägen. Hans blotta närvaro skapar dåliga vibrationer hos ett stort antal medarbetare.