Hoppa till huvudinnehåll

Volvo delar ut rekordmycket till aktieägarna – trots miljardstöd från staten

I våras fick AB Volvo över en miljard kronor i permitteringsstöd från staten, utan krav på sig att betala tillbaka. Nu delar de ut 30 miljarder till aktieägarna. Alldeles för lite, tycker vissa.

Trots permitteringsstöd har Volvo minskat personalstyrkan med 7.000 personer under 2020.
Montage: Proletären

När coronapandemin slog till våren 2020 fick svenskägda AB Volvo statligt stöd på 1,3 miljarder kronor. Det räckte till lön åt hälften av de 20.000 anställda under tiden de var permitterade. I dealen ingick att de inte fick betala ut några vinster två månader före och sex månader efter det att stödet betalats ut.

– Man kan inte få stöd och samtidigt göra utdelningar, sa finansmarkandsminister Per Bolund i våras.

Mer än sex månader senare och bolagsstämman har beslutat att göra en ”extrautdelning” som kompensation för att det inte blev av senast. Tidigare högsta utdelning AB Volvo gjort är tio kronor per aktie. Årets utdelning landar på rekordhöga 15 kronor per aktie, sex kronor ”ordinarieutdelning” och nio kronor i ”extrautdelning”, totalt 30 miljarder kronor.

Borde de betala tillbaka pengarna de fick av staten? Nej, säger Martin Lundstedt, vd på AB Volvo. Han tycker istället diskussionen borde handla om att säkerställa att det finns ett system för hur staten kan ge företagen bidrag när konjunkturen svänger.

AB Volvo producerar lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner och har fabriker i bland annat Göteborg, Umeå och Skövde. Och de går bra. De har sålt 80.000 lastbilar, mer än 30.000 fler än förra året. Sista kvartalet 2020 visar de vinst på 12,2 miljarder, att jämföra med förra årets 9,4 miljarder. Före årets utdelning på 30 miljarder kronor hade de nära 100 miljarder kronor i spargrisen.

Trots permitteringsstöd har Volvo minskat personalstyrkan med 7.000 personer under 2020. Ofta är det bemanningsanställda som får agera krockkudde. Exempelvis varslades över 100 bemanningsanställda från Adecco på AB Volvos fabrik i Tuve i Göteborg i våras.

– Jag tycker det är för jävligt, säger en bemanningsanställd som blev av med jobbet på Tuvefabriken till Proletären. Vår sagesman vill vara anonym eftersom hen hoppas få jobbet tillbaka.

– Det är skamlöst, har man fått pengar av staten så ska de permittera alla arbetare eller ge tillbaka, tycker jag. Det borde ju ses som ett lån eftersom de uppenbarligen haft pengar.

En annan som upprörts över utdelningarna är Anders Hägerstrand, analytiker på Dagens industri.

– Man blir ju arg nästan att han ska stå här och försvara att Volvo ger 30 miljarder i utdelning till aktieägarna. Utdelningen är ju för liten, debatten borde handla om varför får inte aktieägarna mer pengar!

De bolag som ställde in sina utdelningar förra året har i år delat ut sammanlagt 108 miljarder kronor. Plus 23 miljarder på ”extrastämmor” i höstas.