Hoppa till huvudinnehåll

Volvo fick statligt miljardstöd – delar ut 49 miljarder till ägarna

AB Volvo, som tagit emot en miljard skattekronor i permitteringsstöd är på väg att slå rekord i aktieutdelning – igen.

”Även efter utdelningen står koncernen finansiellt stark”, menar AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg.
Volvo group/Montage: Proletären

Lastbilsjätten AB Volvo fick en dryg miljard kronor av staten för att kunna permittera arbetare under coronapandemin. Trots det omfattande statliga ekonomiska stödet gick bolaget i våras ut med att man delar ut 30 miljarder kronor till aktieägarna – den största utdelningen i svensk börshistoria. 

Utdelningen bestod då av en ordinarie utdelning och en extrautdelning med förevändningen från Volvos vd Martin Lundstedt att företaget helt avstod från aktieutdelning förra året. Något som möttes av kritik.

– Det är skamlöst, har man fått pengar av staten så ska de permittera alla arbetare eller ge tillbaka, tycker jag. Det borde ju ses som ett lån eftersom de uppenbarligen haft pengar, sade en då nyligen uppsagd bemanningsanställd till Proletären i våras. 

Volvo minskade personalstyrkan med 7.000 personer under 2020. De flesta bemanningsanställda, då de inte omfattades av permitteringsstödet.

Nu kallar AB Volvo till en extrainsatt bolagsstämma för att dela ut ytterligare 19 miljarder till aktieägarna.

Om den extrainsatta stämman, som hålls med anledning av försäljningen av UD Trucks till Isuzu Motors, klubbar beslutet om utdelning slår Volvo AB nytt rekord på totalt närmare 50 miljarder i utdelningar bara i år.

– Styrelsen anser att Volvokoncernens förbättrade lönsamhet och förmåga att hantera lågkonjunkturer samt starka finansiella ställning möjliggör en utdelning av likviden från försäljningen av UD Trucks till aktieägarna, säger AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i ett pressmeddelande.

Kritiken lät inte vänta på sig i denna utdelningsomgång heller. I ett inslag i Aftonbladet TV kommenterar Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson, Ulla Andersson, utdelningen.

– Det här är ju ett bolag som nyligen tagit emot skattebetalarnas pengar, och som gång på gång visat att de inte hade behövt det. Volvos ledning bör inse att de behöver betala tillbaka pengarna. De skulle gå till att rädda jobb i krisande företag och Volvo verkar inte ha varit ett krisande företag.

Under inlägget som publicerats på Facebook väller upprörda kommentarer in:

”Räcker inte att bara bli förbannad, ta tillbaka pengarna!”, skriver en användare, medan en annan menar att, ”det är läskigt vilket rikemansland som Sverige blivit. De rika får stöd kastade efter sig medan många sjuka inte ens får en krona att leva på!”.

En tredje skriver: ”vad gör regeringen åt detta? Här privatiseras allmänna medel mitt framför näsan på skattebetalarna. Klyftorna växer så det knakar. Stöld är vad det är.”

Men kommunikationsdirektör Claes Eliasson däremot anser att utdelningen är fullt rimlig.

– Vad gäller kritik så har väl alla rätt att tycka vad man vill, men förslaget bygger ju på att vi har en stark finansiell ställning, säger han till SVT.