Yttrandefrihetsexpert om att Twitter stoppar Trump: ”De bör inte ges den rätten”
Nils Funcke, journalist, publicist och tidigare sekreterare i den parlamentariska Yttrandefrihetskommittén, ställer sig kritisk till Twitters avstängning av Donald Trump. – Det är olyckligt och bekymmersamt, säger han till Proletären.
I helgen beslutade Twitter att stänga av en av sina största användare – USA:s avgående president Donald Trump. IT-jätten anser nämligen att han ska ha uppmanat sina anhängare till våld.
Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke är en av många som ställer sig kritisk till beslutet.
– Det är olyckligt och bekymmersamt att de överhuvudtaget har möjligheten att flagga eller ta bort enskilda inlägg och till och med stänga av personer, säger Nils Funcke till Proletären.
– De bör inte ges den rätten. Det ska vara upp till de rättsvårdande myndigheterna i respektive land att avgöra vad som är brottsligt. Det är inte något som lämpar sig ett multinationellt bolag med monopolställning. De bör fråntas den rätten och betraktas som en form av distributör. Det finns ju andra alternativ, men det är i praktiken här allmänheten, väljarna och konsumenterna finns.
De som tycker att avstängningen var rätt pekar ofta på att Twitter är ett privat företag och kan göra som de vill i frågan om enskilda användare.
– Och så är det ju med nuvarande ordning, säger Nils Funcke.
– Men det går att lagstifta att de inte ska ta bort eller stänga av personer. Att man helt enkelt går in och styr via lag. Vi styr ju privata bolag på andra sätt, vare sig det handlar om arbetsmiljö eller insideraffärer eller utsläpp, det är inget konstigt att man skulle ha en sådan lag.
Nils Funcke anser att Twitters monopolställning förpliktigar. Och att de får finna sig i att samhället ställer krav.
– Postnord, som i mångt och mycket har monopol på sin verksamhet här i Sverige, får ju till exempel inte vägra distribuera ett yttrande på grund av dess innehåll.