Hoppa till huvudinnehåll

"De brittiska arbetarna har sett vad EU står för"

– De brittiska arbetarna ser att EU bär ansvar för otrygga jobb, åtstramningar och sämre levnadsförhållanden, därför röstade de för att lämna. Det säger lokföraren Alex Gordon, talesperson för Lexit, vänsterns kampanjorganisation mot EU.


Vi når Alex Gordon på telefon fem dagar efter att britterna röstat för ett utträde ur EU. Han är på gott humör efter segern. Under hela året har han agerat talesperson för Left Leave, eller Lexit. Där ingår några av de organisationer till vänster, inklusive Communist Party of Britain, som kämpar för att Storbritannien ska lämna EU.

• I Sverige befann sig politikerna och den mediala eliten i ett slags chocktillstånd när resultatet stod klart.
– Det kan jag förstå, säger Alex Gordon och skrattar gott.

– Det finns paralleller mellan Storbritannien och Sverige. Ni har kvar er valuta och ni har en politisk elit som är totalt hängiven EU:s politiska institutioner. Detta har försatt dem i svår situation, och det är samma sak för den brittiska eliten.

• Nästan hela det brittiska etablissemanget, från den konservativa regeringen och Labour till det Skotska nationalistpartiet och De gröna, men också Barack Obama, Nato, IMF, Golden Sachs och många fler uppmanade britterna att stanna i EU. Hur kommer det sig att majoriteten ändå röstade för ett EU-utträde?
– Argumenten för att stanna var så dåliga. Stanna-sidan talade inte om de verkliga problem som arbetarna i Storbritannien står inför, som låga löner, otrygga anställningar och bemanningsföretag, allt det som ingår i den nya arbetsmarknadsmodell som EU driver fram. Det finns ingen entusiasm för EU bland arbetarna. I många fall finns en öppen fientlighet mot EU:s institutioner.

– Jag menar att huvudskälet till att så många arbetare vill lämna EU har med detta att göra. De ser att EU bär ansvar för otrygga jobb, åtstramningar, privatiseringar av välfärden och sämre levnadsförhållanden för arbetarklassen runt om i Europa.

Klassfrågorna ligger Alex Gordon varmt om hjärtat. Han är lokförare och har under lång tid varit aktiv i det stridbara transportfacket RMT med 80.000 medlemmar. 2009-2014 var han RMT:s president. Till skillnad från den fackliga landsorganisationen TUC, som stödde stanna-sidan, uppmanade RMT till en röst för utträde.

Alex Gordon menar att klassfrågornas betydelse för resultatet effektivt har tystats ner i brittisk media och i omvärlden.

• Hur ser du på att de brittiska arbetare som röstade för ett utträde stämplas som främlingsfientliga och rasister?
– Det är inte sant. Visst finns det främlingsfientlighet och rasism bland arbetarna. Det finns i alla samhällsklasser i Storbritannien precis som i andra länder. Men den brittiska arbetarklassen är den mest internationella i världen. Här finns folk från hela världen och inte minst från länderna i det som förr kallades det brittiska imperiet. Många av dem röstade för att lämna.

Alex Gordon påpekar att EU står för allt annat än internationell solidaritet. Med sitt stöd till de imperialistiska krigen i Mellanöstern och genom en politik som slår ut inhemsk produktion och fiskeindustrin i många afrikanska länder är EU i högsta grad är medskyldig till att miljontals människor drivs på flykt.

– EU är inget annat än en byggsten i den globala imperialismen tillsammans med institutioner som Nato och IMF.

• Lämna-kampanjen har beskrivits som totalt dominerad av högerkrafter med Torypartiets Boris Johnsson och det högerextrema UPIK:s Nigel Farage som frontfigurer.
– I viss mån är det sant att de varit ansiktena utåt. Både stanna- och lämna-sidans officiella kampanjer leddes av konservativa politiker, även om andra partier fanns på båda sidor.

– Att lämna-kampanjen leddes av reaktionärer var orsaken till att vi beslutade oss för att samla vänsterorganisationer för att ge progressiva och socialistiska argument för att lämna EU.
Labours val att stödja stanna-sidan var enligt Alex Gordon ett historiskt misstag.

– Om Labour hade ställt sig i spetsen för ett progressivt EU-motstånd, då hade vi nu stått inför ett nyval och kunnat bli av med högerregeringen. Då hade vi inte fått det pågående kuppförsöket mot Jeremy Corbyn. Nu står vi istället inför en strid mellan konservativa politiker som representerar olika fraktioner av kapitalistklassen.

• Finns det en risk att Storbritannien trots allt blir kvar i EU?
– Ja, det är inte säkert att den politiska klassen kommer att acceptera omröstningen. Vi måste fortsätta diskutera EU-frågan och kräva att folkomröstningen ska följas. Det blir en fortsatt kamp.

Alex Gordon framhåller att Storbritanniens vägval skapat ett gyllene tillfälle för att stärka EU-motståndet i Europa. Han uppmanar kommunister och vänstern att träda fram och ta ledningen i detta.

– Vi kommer att se ett ökat folkligt tryck om att hålla folkomröstningar om EU-medlemskapet. I Frankrike finns ett starkt stöd för en omröstning, men där drivs kravet av ett fascistiskt parti, Front National. Problemet är att en stor del av vänstern har blivit en del av EU:s politiska projekt, och den befinner sig nu på fel sida.

– Men vi ser i flera länder en process där partier omprövar sin EU-positiva hållning. I detta läge är det väldigt viktigt att den EU-skeptiska vänstern i Europa stärker sitt samarbete, avslutar Alex Gordon.