Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Bekämpa Ericssons nedläggningsplan!”

Kommunisterna i Borås har i ett öppet brev bjudit in fack och politiker till ett torgmöte för att diskutera hur man kan kämpa mot Ericssons planer på att lägga ner fabriken i staden. Framförallt hoppas de på att arbetare från Ericsson kommer och diskuterar.


Det har gått två veckor sedan Ericssons planer på stora ned-dragningar i sin svenska verksamhet blev offentliga. Företagsledningen vill helt lägga ner tillverkningen av mini-link i Borås och flytta den till Ungern.

Ett hårt slag både för de mer än 700 anställda och för hela Borås, som skulle förlora sin tredje största arbetsplats.

Kommunisterna i Borås har reagerat på att ingen tar strid för att behålla jobben i kommunen. Därför har de bjudit in Ericssonarbetare och representanter för IF Metall, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet till ett torgmöte för att diskutera hur man kan rädda jobben i Borås.

– Eftersom ingen annan agerar måste vi kommunister göra det, säger Vanja Gustafsson från Kommunistiska Partiet.

Hon hoppas att fack och politiker svarar ja på inbjudan, men framförallt hoppas hon att arbetare från Ericsson kommer.

– Vi ska ha öppen mikrofon så att alla kan få göra sin åsikt hörd inför media som också är inbjudna.

För det rödgröna styret i kommunen tycks planen vara att sitta still i båten tills Ericsson lägger ett officiellt varsel. Men inte ens då tänker de ta strid för jobben.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) har träffat partikamraten och arbetsmarknadsministern Ylva Johansson och fått löfte om att de drabbade ska få god hjälp att hitta ny sysselsättning.

– Ska vi bara stillatigande acceptera att företag som gör miljardvinster lägger ner och flyttar utomlands? undrar Vanja Gustafsson.

– Ericsson gick med nästan 20 miljarder kronor i vinst bara förra året men flyttar ändå till ett låglöneland som Ungern, fyller Wim van Ooijen i. Är det ungerska lönenivåer svenska arbetare ska ha för att inte riskera att bli arbetslösa?

Ericssons framgång har mycket att tacka Sverige för. Utöver de arbetare som har jobbat ihop profiterna åt dem har företaget varit helt beroende av svenska skattepengar. Samarbetet med statliga Televerket har varit avgörande för att bygga Ericsson till ett storföretag.

– Det pratas alltid om att vi andra ska visa ansvar och inte kräva för höga löner och så vidare, men företagen behöver inte visa något ansvar mot oss utan kan bara ta sitt pick och pack och sticka, säger Tobias Halldin.

Kommunistiska Partiet har inte haft en avdelning i Borås på många år men under de senaste månaderna har en del verksamhet kommit igång. Det blev självklart att göra något när beskedet om Ericssons neddragningar kom.

– Vi är inte så många än men vi försöker göra vad vi kan, säger Vanja Gustafsson.

Wim van Ooijen fortsätter:

– Vi är emot en politik som gynnar kapitalisterna på arbetares bekostnad. Vi vill ha en politik för vanligt folk. Att bekämpa Ericssons nedläggning är en del av det, att kräva att vi helt bryter med företagens politik och lämnar EU är en annan större del.

– Och om ett så lönsamt företag som Ericsson kan göra så här är det ju ingen anställd någonstans i Sverige som går säker. Därför måste vi stå emot och kämpa, avslutar Vanja Gustafsson.
Fakta

”Bekämpa Ericssons nedläggningsplan!”

Torgmöte: Hur ska vi rädda jobben i Borås?
  • Kommunistiska Partiet har bjudit in Ericssonarbetare och representanter för IF Metall, S och V för att diskutera hur man kan ta strid för Ericssonjobben.
  • Lör 22 okt kl 11.30, Stora torget i Borås.