Hoppa till huvudinnehåll
Av

Undersköterskor i Borås går från ord till handling

– Nu ger vi aldrig upp, säger Sirkka Schröder, undersköterska i Borås äldreomsorg efter att hon och ett hundratal arbetskamrater framförde sina krav på bättre arbetsvillkor till politikerna i Vård- och äldrenämnden.


Fler än hundra undersköterskor kom till Vård- och äldrenämndens möte den 26 oktober för att protestera mot arbetsvillkoren i Borås äldreomsorg. Alla fick inte plats i lokalen så allmänhetens frågestund fick flyttas till kafeterian.

Där yttrade sig minst 30 av de omsorgsanställda och vittnade om psykisk ohälsa, brist på inflytande över arbetet, att man inte har möjlighet att planera sina liv och att chefer säger till de anställda att de är utbytbara.

– Jag hade aldrig någonsin kunnat tro att det skulle komma så många, säger undersköterskan Sirkka Schröder till Proletären.

– Vilken känsla det var! Det känns verkligen jättebra att det händer någonting, för de här problemen har vi dragits med i många år.

Undersköterskorna har också sammanfattat en del av sina krav i en namnlista som just nu cirkulerar på äldreboendena i kommunen. Där krävs bland annat mer personal, att behoven ska styra och inte budgeten, att personalen ska få inflytande över arbetet och schemaläggningen samt att kommunen säger upp avtalet med schemaläggningssystemet Time Care.

Sirkka Schröder pratade själv på mötet om ekonomin i Borås stad. Varför kommer ökade resurser aldrig de omsorgsanställda och de äldre till del?

– Det som kostar pengar är all administration, medan vi får fortsätta att arbeta snabbare och snabbare.

Politikerna hänvisade på mötet till de många 6:6a-anmälningar som facket Kommunal har gjort av arbetsmiljön på flera av äldreboendena.

I Borås Tidning uttalar sig Vård- och äldrenämndens ordförande Ida Legnemark (V) efter mötet:

– Man blir ledsen när man höra att vårdpersonal som sliter väldigt hårt inte alltid får ett bra bemötande utav sina chefer och att de inte får det stödet som de behöver.

Arbetet för bättre arbetsförhållanden tar varken slut med nämndmötet eller namn-insamlingen.

Undersköterskorna kommer att fortsätta kämpa för sina krav, och det finns flera idéer på hur man kan hålla liv i kampen och föra den vidare.

– Nu ger vi aldrig upp, säger Sirkka Schröder. Vi måste få det bättre, för så som det är nu är omänskligt, nedvärderande och ohållbart för både personalen och de äldre. Tillsammans är vi starka!