Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sollefteåbor har fått nog – ockuperar BB

I måndags kväll, dagen före den planerade stängningen av Sollefteås BB och akutkirurgi, ockuperade hundratals Sollefteåbor sjukhusets foajé.


Västernorrlands landsting, som från och med den 1 januari har bildat region, har tre sjukhus, ett länssjukhus i Sundsvall samt de mindre sjukhusen i Sollefteå och Örnsköldsvik. Under många år har landstinget, i likhet med de flesta landstingen i övriga Sverige, brottats med budgetunderskott som politikerna försökt mästra med neddragning av antalet vårdplatser och avskedande av vårdpersonal.

Följden har blivit långa vårdköer, ständiga överbeläggningar och personalflykt till följd av orimliga arbetsförhållanden. De styrande S- och V-politikerna har nu beslutat om att bland annat stänga BB och akutkirurgin i Sollefteå, efter många vändor och våndor, då partigrupperna i länets södra och norra del är starkt splittrade.

Flera socialdemokrater i Ångermanland har fått lämna politiken, med eller mot sin vilja.

Det senaste året har flera stora demonstrationer ägt rum i Ådalen mot avlövningen av sjukhusen i Örnsköldsvik och Sollefteå. Kulmen ser vi nu, när uppretade Sollefteåbor tagit till ockupation av Sollefteå sjukhus foajé, dagen före den planerade stängningen den 31 januari.

– Vi kämpade utan framgång under förra året. Nu tar vi nya tag genom att ockupera sjukhuset. Det är otroligt viktigt att ha akutsjukhuset kvar med BB, säger Sebastian Gunnesson, ockupationens kontaktperson, till Proletären som fanns på plats när ockupationen startade.

• Ser du inget positivt i landstingspolitikernas beslut, då de trots allt är folkets röst genom valet 2014? 
– Inget positivt alls! De borde lyssna till folket och skicka signal till nästa instans att detta klarar vi inte av. Jag tror att politikerna lyssnar uppåt och sparkar nedåt. De styrs uppifrån.

Sebastian Gunnesson tror att Socialdemokraternas beslut kommer att påverka deras röstetal i landstingsvalet 2018.

– Genom strider inom sitt eget parti undergräver de sin trovärdighet mot de unga som växer upp, äldre däremot har en benägenhet att rösta likadant som förr.

Med god uppslutning fylldes foajén och entrén ut mot parkeringen med Ådalsbor som ville manifestera och visa sin besvikelse mot beslutet att lägga ned BB och akutsjukvården i Sollefteå sjukhus.

Klockan 20.00 stängdes sjukhusportarna och många undrade hur det skulle fortlöpa, då de i media läst om att poliserna, som var på plats, möjligen skulle få order om tömning av lokalen, men vid halvniotiden började de kolla på klockan och ta foton över folkhavet, och ännu några timmar efteråt så verkade allt lugnt.

Några som höll tal påtalade att de röstat på sossarna i valet – men aldrig mer!

Vänsterpartiets landstingsgrupp hade skickat ut ett pressmeddelande och uttalat stöd för ockupationen och dess målsättning och kommer kanske att öka sitt väljarstöd i Ådalen efter detta, trots att ett par vänsterpartister (från Sundsvall) röstat för nedläggning och gått emot övriga partigruppen.

Vänsterpartisten Annica Burman, ledamot i den nybildade regionstyrelsen, sa i SVT att ”det är synd att människor inte kan titta framåt. Det här beslutet är fattat och det är ingenting som kommer att tas tillbaka på grund av en ockupation”.
Mikael Olsson