Hoppa till huvudinnehåll
Av
Plåtslagare

Allt trängre vid skampålen

Etableringsjobb skänker arbetsköparna ännu ett grymt vapen för att splittra och angripa arbetarkollektiven i Sverige.


Det börjar bli trångt vid den fackliga skampålen.

Åtta av LO:s fjorton medlemsförbund säger ja till lägre löner för nyanlända och långtidsarbetslösa. De är positiva till modellen med ”etableringsanställningar” som Svenskt Näringsliv tidigare fått LO:s förhandlare att svälja.

Nu har förbunden sagt sitt och sveket ska förankras i respektive fack. Enligt ett pressmeddelande från LO väntar strax förhandlingar med staten om hur eländet ska bli verklighet.

Att Metalls och Kommunals förbundsledningar stöder detta gör nog ingen förvånad. Övriga bland de ”svekfulla åtta” är Pappers, Livs, HRF, Handels, Elektrikerna och Musikerna.

Det borde väcka kraftiga protester från medlemmarna i dessa förbund. Inte minst från HRF och Handels där arbetsplatserna redan är pestsmittade med osäkra och hyvlade anställningar.

Etableringsjobb skänker arbetsköparna ännu ett grymt vapen för att splittra och angripa arbetarkollektiven i Sverige. Det sätter press på både löner och anställningsvillkor.

Kostnaden per etableringsanställd är enbart 8.000 kronor i månaden för företagen. Man slipper arbetsgivaravgift under de två år anställningen gäller. Utöver de 8.000 kronorna förväntas den anställda få ett skattefritt bidrag upp till lägsta lön i avtalet efter skatt från staten.

Etableringsjobb skänker arbetsköparna ännu ett grymt vapen för att splittra och angripa arbetarkollektiven i Sverige.

Det är bland annat det förhandlingarna med staten skall handla om. Dessutom föreslår LO och Svenskt Näringsliv att staten ska överväga att lägga ut myndighetsutövning på entreprenad till privata omställningsföretag. Det skulle snabba på processen med bidrag till företag och etableringsanställda, påstår de.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson har tidigare sagt att hon är positiv till parternas överenskommelse. Samtliga branschförbund inom Svenskt Näringsliv är också positiva.

Deras vice vd Peter ”Lex Luthor” Jeppson är emellertid kritisk till att LO inte är helt eniga. Det finns ännu fackliga företrädare som tvekar inför att totalt vika ner sig. Byggnads, Målarna, Transport, Fastighets, GS-facken och Seko har valt att säga nej till överenskommelsen om etableringsjobb.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är klockren i sitt avståndstagande: ”För mig är det oerhört viktigt att de som kommer in på arbetsmarknaden och i vår bransch får göra det med våra kollektivavtal som grund. Det är därför jag säger nej till snabbspår. Jag vill inte ha några a- b- eller c-lag på byggarbetsplatserna.” (Byggnadsarbetaren 13/2017).