Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Om Obama vore hederlig skulle han…”

Röster om Barack Obama och USA:s krigspolitik.


”Om Obama vore hederlig skulle han ha bett om ursäkt för Bushs politik. Då skulle han ha dragit tillbaka trupperna från Afghanistan, slutat stödja demokratins fiender och pressat grannländerna att stoppa stödet till krigsherrarna och talibanerna. Då skulle han ha stött de demokrater som finns i Afghanistan.”

Den tidigare afghanska parlamentsledamoten Malalai Joya i intervju i Proletären 14 april 2010. Hon är skarpt kritisk till att Obama skickat fler soldater till Afghanistan.

”Obamas vision av fred skiljer sig dramatiskt från visionen hos afghanerna, irakierna, latinamerikanerna och en majoritet av världens folk. Han accepterar endast fred på imperialismens villkor. Och då krävs först ett rejält krig och nya militärbaser och många andra icke fredliga åtgärder, för att tvinga de trilskande folken till underkastelse.”

Proletärens kommentar 9 december 2009 apropå att Barack Obama mottog Nobels fredspris i Oslo.

”Är det demokrati i Libyen nu? Vi har inte demokrati i USA. Hur ska vi då kunna exportera den till Libyen? Vem skulle vilja ha klusterbomber, utarmat uran och bunkerbusters över sitt eget land? … Det var en kollektiv bestraffning av det libyska folket.”

Den amerikanska fredsaktivisten och fd kongressledamoten Cynthia McKinney intervjuas i Proletären 7 mars 2012 i samband med hennes Sverigebesök.

”Det finns ingen annan lösning än att det internationella samfundet slutar att rättfärdiga aggressionen mot den syriska civilbefolkningen, slutar att finansiera och beväpna terroristerna, och istället stödjer en politisk lösning.”
Agnes Mariam, abbedissa i Homs stift, intervjuad i Proletären 23 april 2013. Hon arbetar med både lokala och internationella initiativ för att få till stånd en fredslösning på den blodiga konflikten i Syrien.

”Vi måste skaffa oss stöd från fredsälskande människor världen över, som de från Korea, för att bekämpa aggressionskrig från USA och en del av dess allierade. Krig som nu utvidgats till de stackars folken i Irak, Afghanistan, Libyen och ett halvt dussin andra länder medan ytterligare andra hotas.”

USA:s tidigare justitieminister Ramsey Clarke i ett tal under en resa till Nordkorea i juli i år apropå 60-årsdagen av vapenstilleståndet i Koreakriget. Proletären 8 augusti 2013.