Tufft men hoppfullt för FMLN i El Salvador
– Det har varit en tuff tid, men det ser allt ljusare ut. Det säger Alonso Acosta från El Salvadors regerande vänsterparti FMLN. Han berättar om extremhögerns sabotage, satsningen på ”kvinnostäder” och vikten av valobservatörer vid valet 1 mars.
– Extremhögerpartiet Arena fick luft under vingarna efter FMLN:s knappa valseger i mars förra året. Men FMLN har lyckats isolera Arena, som blivit en allt mer ensam röst.
Det berättar Alonso Acosta när han besöker Proletärens redaktion i Göteborg. Alonso Acosta är en av tusentals salvadoraner som kom till Sverige under inbördeskriget mellan den marxistiska FMLN-gerillan och den USA-stödda militärdiktaturen.
Den knappa seger han nämner var när FMLN:s presidentkandidat, den tidigare gerillakommendanten Salvador Sánchez Cerén, vann över Arenapartiets Norman Quijano med 50,11 procent mot 48,89.
– Trots att övertaget i andra valomgången bara var 0,22 procent var det egentligen en enorm seger, säger Alonso Acosta och förklarar de svåra omständigheterna.
2009 vann tv-journalisten Mauricio Funes presidentvalet med stöd av FMLN. Arenapartiet, som vuxit fram ur 1980-talets dödsskvadroner och har starkt stöd från USA, tvingades därmed lämna ifrån sig regeringsmakten.
Med Funes som president började en försiktig omorientering av politiken åt vänster. Sociala satsningar mot fattigdomen inleddes samtidigt som överhetens brottsliga roffande bekämpades.
När mandatperioden gick mot sitt slut siktade Arenapartiet på att återta president-makten. Valkampanjen 2014 blev smutsig.
De salvadoranska medierna är privatägda och näst intill alla stödjer högern. Innan valet visade tv-kanaler fotomontage där bilder från högerprotester i Venezuela klipptes samman med bilder på polis som slog ner demonstranter i Spanien och Egypten och på döda syrier. Budskapet var att så blir det om FMLN:s Salvador Sánchez Cerén blir landets president.
– Venezuelas Nicolás Maduro utmålades som en diktator. Naturligtvis påverkade det människor som inte har någon tillgång till andra källor, säger Alonso Acosta.
Mediepropagandan var bara en del i drevet för att få FMLN att förlora valet.
De kriminella gängen trappade upp våldet, vilket högern sade var ett bevis för att FMLN inte klarar av att bekämpa brottsligheten. Samma krafter genomförde en massiv ficktjuvskampanj för att stjäla FMLN-anhängares ID-kort och därmed hindra dem från att rösta.
Hundratals företag pressade sina anställda att rösta på Arena. Det förekom också röstköp där fattiga salvadoraner erbjöds mellan tio och 300 dollar för en röst på högern.
Det är i ljuset av detta som Alonso Acosta menar att det var en stor seger att FMLN lyckades vinna presidentvalet.
• Vad har hänt efter att Salvador Sánchez Cerén blev president 1 juni förra året? FMLN-anhängare som Proletären då intervjuade uttryckte både optimism och en insikt om det svåra läget.
– Det första Sánchez Cerén gjorde var att öppna för en nationell dialog med alla sektorer i samhället om vad landet behöver under de kommande fem åren. Det var ett sätt att dra in hela folket genom politiska partier, kyrkor och företag, berättar Alonso Acosta.
Målet var att diskutera hur FMLN:s löften skulle infrias, men också fullföljandet av fredsavtalet från 1992. Det finns mycket i avtalet, som fördelning av jord till bönder och bekämpande av fattigdomen, som Arena under sitt maktinnehav aldrig genomförde.
Den nationella dialogen var inget som Arena uppskattade.
– Efter det jämna resultatet i presidentvalet såg sig Arena nästan som regeringsparti och hävdade att FMLN borde regera med deras stöd. När FMLN vägrade låta Arena sätta den politiska agendan hotade partiet att lämna dialogen, säger Alonso Acosta.
Att FMLN är i minoritet i parlamentet orsakade stora problem under hösten. Arena lyckades tillsammans med andra högerpartier sätta käppar i hjulet för en skattereform och stoppa pengar till flera viktiga sociala satsningar. Men FMLN lyckades så småningom splittra högern.
– Den breda dialogen har avväpnat Arena. FMLN har säkrat de flesta sociala projekt och de satsningar som ska skapa jobb och förebygga brottslighet.
Alonso Acosta lyfter också fram samarbetet med de progressiva staterna i Latinamerika som oerhört viktigt.
Kommuner styrda av FMLN har sedan 2006 haft lokala avtal med den av Venezuela och Kuba grundade Boliviarianska alliansen för vårt Amerika, Alba. Den 2 juni, dagen efter att Sánchez Cerén blivit president, togs ett nytt steg. Då blev El Salvador medlem i energisamarbetet PetroCaribe, som är en gren av Alba.
• Vad betyder Alba och PetroCaribe för utvecklingen av El Salvador?
– Albasamarbetet har gett stora positiva effekter på kommunnivå genom att pengar frigjorts till att utveckla jordbruket och till skolorna. Med anslutningen av hela landet till PetroCaribe får detta en annan dimension.
– Det ger inte bara billig olja och möjlighet att betala med produkter, fortsätter Alonso Acosta. Det är också ett socialt samarbete med alfabetisering och projektet Operation mirakel, som erbjuder människor med ögonsjukdomar gratis operation på Kuba.
När president Salvador Sánchez Cerén höll sitt installationstal 1 juni lyfte han fram nödvändigheten av att förbättra kvinnornas situation. Han pekade på det utbredda våldet inom hemmets fyra väggar.
En kvinnosatsning som nu genomförs går under namnet Ciudad Mujer, Kvinnostäder.
• Berätta om Ciudad Mujer och hur detta projekt gynnar kvinnorna i El Salvador?
– Det är en av de viktigaste satsningarna. Det handlar om att skydda kvinnor som är utsatta för våld, men också om att stärka kvinnors rättigheter på alla nivåer och göra dem medvetna om sina rättigheter. En viktig del är att erbjuda utbildning så att kvinnor kan bli ekonomiskt självständiga och inte tvingas stanna med en man som misshandlar, säger Alonso Acosta.
För stunden finns sex stycken Ciudad Mujer som erbjuder alltifrån mödravård och skydd till yrkesutbildning och rådgivning om att starta kooperativ. Målet är att det ska bli fjorton Kvinnostäder, en i varje län.
– I slutet av januari utexaminerades 4.000 kvinnor som fått utbildning på Ciudad Mujer i Santana i västra delen av landet, berättar Alonso Acosta.
För att säkra kvinnosatsningen och andra sociala projekt ser FMLN det som viktigt att stärka sin position i parlamentet och kommunerna i valet 1 mars. Alonso Acosta beskriver läget som positivt. Valkampanjen pågår för fullt och FMLN:s aktivister är dagligen på fötter för samtal med människor runt om i landet.
Partiet siktar också på att vinna tillbaka kontrollen över huvudstaden från högern.
– FMLN:s borgmästarkandidat i San Salvador, Nayib Bukele, har chans att vinna. Han kommer från en väletablerad familj och brukar säga att han själv fick allt tills han var tjugofem år. Nu vill han ge något tillbaka.
Nayib Bukele blev efter förra valet 2012 borgmästare i Nuevo Cuscatlán utanför San Salvador. Det första Bukele gjorde när han tillträtt var att sänka sin egen lön. Under de tre år som gått har många kommuninvånare för första gången fått el och rinnande vatten i hemmet. Fattiga har numera rätt till gratis vård. Nya skolor och parker har byggts.
– Nayib Bukele menar att resurserna räcker, om inte någon förskingrar dem. Han är hoppet för San Salvador.
Inför valet har FMLN vänt sig till sina vänner runt om i världen, inklusive Kommunistiska Partiet, med en förfrågan om hjälp i form av valobservatörer. Alonso Acosta är ansvarig för observatörerna från Sverige.
• Varför anser FMLN att internationella observatörer behövs vid valet på söndag?
– Det finns alltid risk för fusk, inte i själva röstprocessen, men innan dess. Vid presidentvalet förra året så tillkallades valobservatörerna när polis trakasserade och försökte gripa salvadoraner som rest hem från grannländerna för att rösta. Högern misstänkte att dessa stödde FMLN. Tack vare valobservatörerna släpptes de.
– Närvaron av valobservatörer skapar också trygghet, fortsätter Alonso Acosta. Folket har många minnen från militärdiktaturen och högerns dödsskvadroner.
• Hur ser du på att Kommunistiska Partiet genom Proletären och offentliga möten fått sex medlemmar och sympatisörer att resa till El Salvador som valobservatörer?
– Det är stort när människor kommer till El Salvador i partiets namn och aktivt ger oss stöd. Det politiska stödet är också viktigt. Vi är oerhört tacksamma för och uppskattar det som Kommunistiska Partiet gör.