Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Facklig kamp i Bahrain

Gulfstaterna är betydligt mer förknippade med diktatur och förtryck än facklig organisering. Men i det lilla kungariket Bahrain finns en stridbar arbetarrörelse.


– Vår uppgift är att försvara och förena arbetarna och att stärka kvinnornas inflytande, säger Nasreen Alasoomi, viceordförande för Bahrains fria fackföreningar, när vi möter henne på Fackliga världsfederationen WFTU:s kongress i Sydafrika.

Fackföreningar blev tillåtna i Bahrain 2002, och i landet finns ett parlamentariskt system, om än med inskränkningar.

Under den arabiska våren 2011 protesterade hundratusentals bahrainier mot fattigdom och bristen på demokrati. Men revolten knäcktes med hjälp av styrkor från Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.
2012 grundades Bahrains fria fackföreningar. Det skedde i protest mot att den gamla landsorganisationen alltför mycket blivit ett politiskt redskap för oppositionen och övergett arbetarkampen.

– Bildandet föregicks av en stor diskussion. Vi menar att det klassmässiga måste komma först, och våra medlemmar tillhör olika politiska partier, säger Basem Ku-waitan från fackförbundet Alba, som är anslutet till Bahrains fria fackföreningar.

– Alba är med 2700 medlemmar det största fackförbundet i Gulfstaterna. Vi organiserar elektriker, mekaniker, sekreterare och i stort sett alla utom företagsledningen, säger Basem Kuwaitan.

Precis som i övriga Gulfstater finns många gästarbetare i Bahrain. De utgör cirka 60 procent av arbetarklassen.

– Situationen för gästarbetarna är dålig. I vårt fack är 20 procent av medlemmarna gästarbetare. Vi försöker organisera alla arbetare i landet.

De fackliga företrädarna från Bahrain är tydliga i sitt ställningstagande mot imperialismens agerande i närområdet.

– Vi har alltid stött det palestinska folket och vi tänker aldrig vara en del av imperialismens komplott mot arabvärlden. Vi står på det syriska folkets sida och hoppas att Syrien ska bli starkt igen, säger Nasreen Alasoomi.