Hoppa till huvudinnehåll

Proletären möter Hizbollah – exklusiv intervju om läget i Mellanöstern

Hizbollah är en mäktig och mytomspunnen kraft i libanesisk politik. Veckan efter att Libanons premiärminister Saad Hariri plötsligt meddelat sin avgång från Saudiarabien får Proletären en exklusiv intervju med Hizbollahs Hassan Hoballah om läget i Libanon, Mellanöstern och USA.

Marcus Jönsson

– De måste vara försiktiga. Precis här exploderade två bilar, säger vår palestinske tolk och pekar.

Han har stor respekt för organisationen vi ska träffa, trots att han är kommunist och inte delar deras religiösa idéer.

– Efter kriget var det här området helt förstört. Men de har byggt upp det bättre än det var förut. De ordnar med sjukvård och skolor åt befolkningen. Och de försvarar oss mot Israel.

Vi befinner oss i södra Beirut, på väg för att prata med en representant för Hizbollah om det politiska läget i Libanon. Bilen har vi ställt några gator bort eftersom det inte var överenskommet att vi skulle komma med just den. Sedan kriget mot Israel 2006 har Hizbollah en hög säkerhetsnivå och full koll på vilka fordon som parkerar utanför deras lokaler.

Den unge civilklädde vakten har ett automatgevär på ryggen. Han granskar oss uppmärksamt medan han ringer för att få bekräftat att vi är väntade, släpper in oss på gården och vinkar oss vidare in i rätt uppgång.

Väl uppe på tredje våningen får vi sitta ner och vänta några minuter innan Hassan Hoballah kommer in och hälsar. Han har suttit i det libanesiska parlamentet för Hizbollah och är ansvarig för Hizbollahs relationer med de palestinska flyktingarna i Libanon.

När vi träffar Hassan Hoballah har det gått en vecka sedan Libanons premiärminister Saad Hariri överraskande meddelade sin avgång. Hariri gav inte beskedet i Libanon utan i Saudiarabien, i saudisk tv. Sedan dess har det kommit fram att den saudiallierade Hariri fick sin telefon beslagtagen direkt när han kom fram till Riyadh och blev tvingad att lära sig avskedstalet som han skulle läsa upp.

– Vad som hänt är en skam för Saudiarabien och det internationella samfundet, säger Hassan Hoballah. Hur kan premiärministern i ett land som är medlem i FN bli arresterad i ett annat land och tvingad att avgå?

I talet anklagade Hariri Saudiarabiens ärkefiende Iran för att destabilisera Libanon genom Hizbollah. I en senare intervju, gjord med Hariris parti Framtidsalliansens egen tv-kanal, blev det än mer uppenbart att saudierna i praktiken kidnappat Hariri. I intervjun sitter en märkbart plågad Hariri och bedyrar att det var han själv som skrev sitt avskedstal, samtidigt som han nervöst håller blicken på en man utanför bild.

Saad Hariri är sunnimuslim och premiärminister i den styrande regeringskoalitionen där även det shiitiska Hizbollah ingår. Enligt den libanesiska konstitutionen måste premiärministern vara sunnit, talmannen shiit och presidenten kristen maronit.

Hassan Hoballah säger att inte minst sunniterna i Libanon är upprörda över den saudiska inblandningen i landets interna angelägenheter.

– Saudiarabien anklagas inte bara av en del av libaneserna utan av alla. Speciellt sunniterna känner sig förnedrade. De har Saudiarabien som referens och förstår inte det här agerandet.

Hassan Hoballah är tydlig med att Hariri måste komma tillbaka till Libanon och reda ut situationen på hemmaplan.

– Det finns ingen annan lösning än att Hariri återvänder till Beirut för att prata om vad som hänt, utan någon press. Om han vill fortsätta vid makten är det okej, och om han vill avgå kan han avgå. Han har rätt att göra som han vill men han måste komma tillbaka.

Saudiarabien förenas med Israel i synen på Iran. De senaste veckorna har Israel och Saudiarabien, som saknar diplomatiska relationer, tagit flera tidigare otänkbara steg mot att normalisera förbindelserna, vilket skulle innebära att Saudiarabien inför hela arabvärlden visar att man inte bryr sig om Israels ockupation av Palestina.

Israels högsta militära försvarschef sa i en intervju i en saudisk tidning att Israel är redo att dela underrättelseinformation om Iran med Saudiarabien. Det är första gången någonsin som en israelisk officer intervjuats i saudisk media.

Sedan dess har Israels energiminister avslöjat att Israel haft hemliga kontakter med Saudiarabien om Iran. Och enligt israelisk press har Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman varit i Israel minst två gånger de senaste månaderna.

När Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah i ett tal kommenterade situationen med Hariri sa han att Saudiarabien försöker få Israel att starta ett nytt krig mot Libanon och jämförde med kriget 2006.

– Saudiarabien tryckte på för att Israel skulle starta krig mot oss 2006, säger Hassan Hoballah. Det var inte deras beslut, det var USA:s och Israels beslut att starta kriget men Saudiararabien ville det också och var med och bekostade det. Idag vill samma allians slå mot motståndet, mot Hizbollah.

Hassan Hoballah tror ändå inte att Saudiarabien kommer att lyckas pressa Israel till att attackera Hizbollah i Libanon. Hizbollah är idag mycket starkare än 2006 och har fått värdefull militär erfarenhet i Syrien, där de slåss tillsammans med den syriska armén sedan 2013.

– Det är inte praktiskt för Israel att attackera nu. De studerar noga hur motståndets militära makt utvecklas. De hoppades kunna störta Syriens regering, eftersom Syrien vägrade ge efter för USA:s och Israels vilja, men det blev inte så. Motståndsalliansen i Syrien vinner kriget och därför tror jag inte att Israel kommer att agera militärt.

I Libanon finns en mängd olika etniska och religiösa grupper. Den myllrande stadsbilden innehåller såväl män i traditionella kläder som sminkade kvinnor utan slöja. Och det finns gott om både barer och moskéer i Beirut.

När Hizbollah grundades 1985 var ett av organisationens mål att göra Libanon till en islamisk stat lik Iran. Men det har man övergett eftersom det varken finns eller kommer att finnas en stor majoritet libaneser som vill det. Idag är det det militära försvaret av Libanon och den sociala verksamheten med sjukhus och skolor som gör att Hizbollah åtnjuter ett så stort folkligt stöd.

– Vi i Hizbollah vill ha Libanon blandat och öppet. Vi styr inte över andras beslut men vi kommer inte tillåta israelerna att ta över vårt land. Varken politiskt, militärt eller ekonomiskt.

Vad gäller de ekonomiska attackerna nämner Hassan Hoballah de stora gasfyndigheter utanför Libanons södra kust som Israel gör anspråk på.

– Men vad israelerna tar från havet tillhör inte dem, det tillhör palestinierna.

Hassan Hoballah säger att Israel inte bryr sig om några internationella beslut eller FN-resolutioner men är tvungna att förhålla sig till det väpnade motståndet.

– Saudiarabien vill dölja sina nederlag i Syrien och Jemen och öppna en ny front i Libanon. Men USA och Israel vet att Hizbollah kan försvara Libanon. Med öppet krig i Syrien kan de inte heller begränsa ett militärt agerande bara till Libanon.

• Hizbollah har spelat en viktig roll i kriget i Syrien, hur ser ni på fortsättningen nu?
– Vi ser på situationen i hela regionen som en. Men låt oss föreställa oss att det inte längre finns några utländska styrkor i Syrien och att den syriska regeringen, som är en del av motståndsalliansen, är stark på nytt. Då finns det inget behov av Hizbollahs militära närvaro i Syrien längre. Men det räcker inte att bli av med terroristerna, det behövs en stark regering för att försvara Syrien.

• Med en stark regering i Damaskus, hur ser den motståndsaxeln ut då?
– Vad vi menar med motståndskrafterna är Syrien, Iran, Irak, Libanon, Hizbollah och Palestina. En allians som försvarar sig mot Israels kontroll över regionen och som stödjer palestinierna för att de kunna återvända till Palestina.

– På den andra sidan finns en allians bestående av Israel, Saudiarabien och USA. De vill att Israel ska vara den starkaste regimen i regionen och att Iran inte ska ha rätt att utveckla sin teknologi.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman har de senaste veckorna låtit arrestera dussintals personer i det saudiska kungahuset, varav några av världens rikaste personer. Han har fått stöd av Donald Trump, vars svärson och rådgivare Jared Kushner har besökt bin Salman i Riyadh flera gånger sedan Trump blev president.

Mohammed bin Salman är också försvarsminister och ansvarig för Saudiarabiens krig mot Jemen. Saudiarabien anklagar Hizbollah för att militärt stödja huthierna i Jemen. Hassan Hoballah tillbakavisar påståendet.

– Vi står helt med Jemens folk. Men att säga att vi har militär närvaro i Jemen är saudiska lögner för att dölja deras nederlag. Jemen behöver inte krigare utifrån. De har inte ens frågat oss och vi tror inte heller att de behöver det. Men vi fördömer Saudiarabiens inhumana attack. De dödar kvinnor och barn. Det är ett folkmord.

Hassan Hoballah säger att Trumps stöd till bin Salman är förenat med påtryckningar för att Saudiarabien ska normalisera relationerna med Israel och att det saudiska statliga oljebolaget Aramco ska introduceras på New York-börsen.

• Hur ser ni på Trumps administration?
– Det är inte bara vi som ser, hela världen ser att det är en förbryllande regering. En girig regering som står med kapitalet mot folkets rättigheter. Den saknar en klar politisk vision och ändrar sin policy fram och tillbaka.

Hassan Hoballah påminner om att USA:s stöd till Israel dock är orubbligt.

– De lierade sig med sionisterna som slängde ut palestinierna från deras hemland. Det är därför ingen i de arabiska länderna litar på USA. Fortfarande idag stödjer USA Israel och utmålar motståndet som terrorism. Men alla vet att de som skapade de riktiga terroristerna är den amerikanska regeringen.
Fakta

Proletären möter Hizbollah – exklusiv intervju om läget i Mellanöstern

Libanon
  Litet land med många flyktingar
 • Libanon omringas av Medelhavet i väster, Syrien i norr och öster samt Israel i söder.
 • Landet har cirka sex miljoner invånare.
 • Utöver dessa finns omkring 1,5 miljoner syriska flyktingar i Libanon.
 • I Libanon lever hundratusentals palestinska flyktingar under svåra förhållanden i flyktingläger (bilden). De tillåts inte bli libanesiska medborgare och är utsatta för en apartheidliknande diskriminering.
  Inbördeskrig och israeliska anfall
 • 1975 utbröt ett förödande inbördeskrig, i vilket Israel spelade en betydande roll. Libaneser och palestinier slaktades i massomfattning.
 • Efter fredsuppgörelsen 1990 fortsatte Israel att ockupera en del av södra Libanon fram till 2000.
 • 2006 attackerade Israel Libanon på nytt men drevs tillbaka av Hizbollah.
  Hizbollah – Guds parti
 • Hizbollah föddes som en reaktion på Israels invasion av Libanon 1982 och bildades som Hizbollah – Guds parti – 1985.
 • Hizbollah grundades av shiamuslimer inspirerade av den islamistiska revolutionen i Iran 1979. Sedan bildandet har Hizbollah gett upp idén om att göra Libanon till en islamisk stat och bejakar ett multireligiöst Libanon.
 • Hizbollah har en politisk, en militär och flera sociala grenar. Organisationen har sedan valet 2008 12 platser i parlamentet och ingår i den styrande regeringskoalitionen.