Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Saudiarabien – terroristfinansiär och världens största vapenimportör

Det finns mycket som är obehagligt med Saudiarabien. Men ännu mer obehaglig är västvärldens relation med kungadiktaturen. Trots att landet pekas ut som källan till terrorism exporteras mer vapen än någonsin till den saudiska krigsmakten.


LÄS ÄVEN:

Halshuggningar i massomfattning, stöd till terrorister i andra länder och ett bombkrig mot grannlandet Jemen som orsakat en humanitär katastrof. Men det är tydligt att detta väger lätt i jämförelse med annat. Som att Saudiarabien har världens största oljereserv och därmed mycket pengar.

Hur ska man annars förklara att kungadiktaturen så lätt slipper undan grova förbrytelser. Om något land, som är i konflikt med västimperialismen, hade gjort vad saudierna gör hade vi troligen sett sanktioner, stöd till regimskifte och kanske rent av ett krig.

Saudiarabiens centrala roll som terroristfinansiär är ett tydligt exempel på detta.

I ett hemligstämplat dokument från december 2009 som Wikileaks offentliggjort kräver USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton ökade insatser för att hindra att pengar från Gulfstaterna når extremistgrupper i Afghanistan och Pakistan, som då var huvudfokus för USA:s krig mot terrorismen.

”Mer måste göras eftersom Saudiarabien fortsatt är en avgörande finansiell stödpunkt för al-Qaida, talibanerna, Laskar-e-Taiba och andra terroristgrupper… Givare i Saudiarabien utgör den viktigaste finansieringskällan till sunniterroristgrupper över hela världen.”

Det är grova anklagelser i en tid när USA mobiliserat hela sin krigsmakt i kampen mot terrorismen.

Men trots Hillary Clintons tydliga budskap fortsatte det mesta som tidigare. Och vänskapen och det ekonomiska utbytet mellan väst och Saudiarabien bestod.

Situationen är densamma idag. Saudiarabiens terroriststöd är ökänt. Men det hindrar inte det svarta guldet från att flöda ut ur landet medan bilar, mobiltelefoner och vapen strömmar in.

Vapenaffärerna är en central förklaring till varför vänskapen med halshuggarna i Riyadh är så viktig.

2014 gick Saudiarabien om den tidigare ettan Indien och är numera världens största vapenimportör. Det visar statistik från det USA-baserade analysföretaget IHS.

När siffrorna för 2014 publicerades förutspåddes de saudiska vapenköpen öka med 50 procent under 2015.

Det är ingen slump att den saudiska importen vuxit kraftigt under senare år. Landet har pumpat tonvis med vapen till terrorister i Syrien, och det saudiska flygvapnet är i full färd med att bomba jemenitiska städer till grus.

Det är många länder som tjänat på den export som driver syrier och jemeniter på flykt. Sverige finns bland de stater som säljer militär utrustning för miljardbelopp till Saudiarabien och andra Gulfstater.

Men IHS påpekar att den stat som profiterar mest på den ökade vapenströmmen till Saudiarabien och Mellanöstern i stort är USA.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström har offentligt kritiserat människorättsbrotten i Saudiarabien, och Sverige avslutade förra året ett militärt samarbete med saudierna.

Men också den svenska regeringen vet vad som är viktigast. När näringsminister Mikael Damberg presenterade regeringens exportstrategi framhölls Saudiarabien som ett prioriterat land.

Här finns pengar att tjäna. Då glömmer vi halshuggningar, terrorstöd och krigsförbrytelser.