Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Turkiet nära angrepp på Syrien”

– Trots dystra ekonomiska utsikter med arbetslöshet och fattigdom är det inte det som är den stora diskussionen i Turkiet. Den politiska agendan domineras av den så kallade arabiska vårens utveckling.


Yigit Günay kommer från Turkiets kommunistiska parti, det största av flera små partier på den turkiska vänsterkanten. Proletären möter honom på det internationella kommunistiska seminariet i Bryssel.

Yigit Günay menar att den inledande folkliga missnöjesyttringen i arabvärlden har förvandlats till något annat. På grund av massornas bristande organisering har imperialismen kunnat utnyttja tillfället till att omforma Mellanöstern enligt sina önskemål.

– Den arabiska våren förvandlades till en process där Nato ersatte sina gamla diktatorvänner med nygamla allierade: islamistiska politiska rörelser. Denna process fortsätter. Och Turkiet har intagit en sådan framträdande roll att vi är nära att invadera ett grannland, säger Yigit Günay.

Grannlandet han talar om är naturligtvis Syrien. Turkiet har välkomnat tusentals syriska flyktingar. Men den islamistiska AKP-regeringen låter också den syriska väpnade oppositionen ha baser och träningsläger nära gränsen.

Han berättar vad som verkligen hände vid gränsincidenten i april. Syriska oppositionella lämnade baserna i Turkiet och attackerade syriska arméposteringar. Samtidigt sköt syriska ”flyktingar” som befann sig på den turkiska sidan mot den syriska armén. Armén försökte desperat försvara sig. Några kulor nådde turkisk mark.

Detta fick premiärminister Recep Tayyip Erdogan att hota med att kalla in Nato för att försvara Turkiet, trots att det var Syrien som blev angripet.

• Hur är stämningarna i Turkiet i förhållande till konflikten med Syrien?
– Det finns vissa sektorer som stöder tanken på en invasion i Syrien, särskilt bland islamisterna. Men regeringen vet att vid en militär invasion skulle den folkliga reaktionen bli kraftig. I april genomförde vårt parti fredsmarscher från olika delar av landet till gränsen mot Syrien. Polisen attackerade deltagarna och försökte stoppa dem, men en del kamrater lyckades ta sig hela vägen fram. De fick stor uppskattning av invånarna nära gränsen.

• AKP-regeringen fördömer Syriens brott mot de mänskliga rättigheterna och kräver demokrati, men hur är situationen i Turkiet?
– Den gästvänlighet som Erdgodan visar de syriska flyktingarna har regeringen aldrig visat sitt eget folk, säger Yigit Günay.

– Under AKP:s styre har tusentals kurder fängslats liksom hundratals journalister och studenter. Den nyliberala politiken slår hårt mot arbetarklassens ekonomiska och organisatoriska rättigheter. Situationen i Turkiet har aldrig varit bra, men under AKP har landet förts längre bort från den borgerliga demokratin.