Hoppa till huvudinnehåll

47 år efter Bloody Sunday – nu ställs förste brittiske soldaten inför rätta

Ett halv århundrade efter den blodiga söndagen i nordirländska Derry 1972, där 14 obeväpnade civila sköts ihjäl av brittisk militär, ska nu en soldat ställas inför rätta.

Muralmålningar i Derry påminner om massakern.
Joseph Mischyshyn

IRLAND 47 år efter Bloody Sunday-massakern i Derry, Nordirland, kommer nu en (1) soldat att ställas inför rätta för två av morden. Totalt 14 obeväpnade demonstranter dödades när brittisk militär öppnade eld mot deltagarna i en demonstration mot fängslandet av republikaner i Derry den 30 januari 1972.

Två gånger tidigare har brittiska utredningar kommit fram till att det inte finns tillräckligt med bevis för att ställa någon inför rätta. Detta trots att den senaste utredningen konstaterat att demonstranterna var obeväpnade, att den brittiska militären öppnade eld helt utan förvarning, sköt mot flyende demonstranter och att flera av de inblandade soldaterna tidigare ljugit i förhör. Den brittiska regeringen nöjde sig med en officiell ursäkt till offren och deras anhöriga.

Att en av de inblandade militärerna, i tidigare rättegångar kallad ”Soldat F”, nu ställs inför rätta är ett resultat av att nordirländsk polis öppnade en förundersökning efter den officiella ursäkten. Om ”Soldat F” döms för morden, nästan 50 år efter massakern, lär det dock av de flesta anhöriga mer betraktas som en symbolhandling än som att rättvisa skipats.