Hoppa till huvudinnehåll

AD: Lagförslaget kan förbjuda politisk strejk

Arbetsdomstolen varnar i sitt remissutlåtande för att lagförslaget i regeringens strejkrättsutredning riskerar att förbjuda politiska stridsåtgärder.

Ett strejkförbud kan vara på plats redan den 1 augusti. Och i sin nuvarande form ser förslaget, enligt AD, även ut att förbjuda politiska stridsåtgärder.
Montage: Proletären

Inskränkt strejkrätt ska inte gälla politiska stridsåtgärder. Det har varit budskapet från såväl regeringen som LO redan från början. Men Arbetsdomstolen, som ska tolka lagarna och döma utifrån dem, menar i sitt remissutlåtande att följden ser ut att bli just det, att politiska stridsåtgärder blir olagliga.

– Det är vårt stillsamma lilla påpekande att om man läser lagtexten som den ser ut i förslaget, ser det ut som att den skulle täcka politiska stridsåtgärder, säger Jonas Malmberg, en av AD:s fyra ordföranden, till Proletären.

Som remissinstans har Arbetsdomstolen haft uppdraget att granska förslaget och komma med synpunkter på om det till exempel skulle kunna få andra effekter än det önskade.

Ylva Johansson hoppas ha ett strejkförbud infört redan den 1 augusti. 

AD skriver i sitt remissvar att konsekvenserna av den föreslagna lagtexten bör ses över närmare.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger till Ekot att hon ska ta med sig AD:s påpekande när hon går vidare med förslaget som en proposition i riksdagen. Samtidigt säger hon att hon ska snabba på beslutet, och att hon hoppas ha ett strejkförbud infört redan den 1 augusti.