Hoppa till huvudinnehåll

Dödsskjutningen i Göteborg – kopplingar till ökänt släktnätverk

En 44-årig man i Hjällbo, Göteborg, är ett av de senaste offren i det dödliga skjutvapenvåldet i Sverige.

Flera personer fick föras till sjukhus efter skottlossningen i Hjällbo i söndags.
TT Nyhetsbyrån Kod 9200

Det är den första riktigt varma och soliga sommarhelgen i Göteborg. I Hjällbo, en förort i stadens nordöstra delar, slutar dock helgen i sorg och tragik när en person skjuts till döds och två personer skottskadas utanför en livsmedelsbutik.

Bara några dagar tidigare har Brå släppt en rapport som visar hur det dödliga skjutvapenvåldet ökar i Sverige, och nu ligger i topp i Europa efter Kroatien.

Exakt vad som hände i Hjällbo förra helgen är ännu inte klarlagt. I media beskrivs händelseförloppet utifrån uppgifter från olika håll.

Allt sägs ha börjat på fredagseftermiddagen när en 14-åring blir avknuffad från en moped. På kvällen samlas grupper av unga män och det uppstår bråk, som urartar i upplopp, mellan två grupperingar.

Minst en person, som rapporteras tillhöra det kriminella Hjällbonätverket och också den omtalade släkten Ali Kahn, misshandlas. Hjällbonätverket består av personer från Ali Kahn-släkten men också av andra enskilda kriminella.

På söndagen blir en 44-årig man från en annan stor och inflytelserik klan skjuten till döds. Dådet sker mitt på dagen i Hjällbo centrum, med stark polisnärvaro bokstavligt talat runt hörnet.

Ytterligare två personer, varav en äldre man från en annan släkt, skottskadas. Skytten, som misshandlas efter att ha hunnits i kapp av vittnen och därefter grips av polis, rapporteras tillhöra Hjällbonätverket.

I den tidiga medierapporteringen beskrevs hela händelseförloppet som bråk mellan kriminella gäng i nordöstra Göteborg. Men mycket tyder på att det snarare handlar om en konflikt mellan kriminella kring Hjällbonätverket på ena sidan, och släkter som inte är kända för kriminell verksamhet på den andra sidan.

De två släkter – eller klaner – som de skjutna tillhör tycks inte ha någon tydlig koppling till kriminalitet eller gängkonflikter. Men de är klaner, stora släktnätverk från samma område i Mellanöstern som Ali Kahn, där släktens eller klanens sammanhållning och heder har stor betydelse.

Marit Kalleson / Ulf Boström

När Proletären pratar med Ulf Boström, integrationspolis som jobbar i lokalpolisområdet Storgöteborg nordost och som var på väg till Hjällbo strax innan mordet ägde rum, är han försiktig med att beskriva händelsen.

– Det här mordet är ett brott som väldigt många i nordost har extremt negativa tankar om. Beroende på sammansättning och släktskap finns olika uppfattning om exakt vad som skett.

Han menar att det är för tidigt att säga exakt vad som hänt, om det finns kopplingar till kriminella gäng eller om det snarare kan beskrivas som en klanfejd.

– Man dödar inte en vuxen person från en viktig familj för att någon blivit avknuffad från en moped. Det finns givetvis en längre händelsekedja. Nu måste det utredas snabbt, tryggt och säkert.

Fakta

Släkt och klan

Begreppet ”klan” kan ses som en utvidgning av släktbegreppet. I vissa länder i Mellanöstern och Afrika, men även andra delar av världen där staten haft en svag roll, spelar klaner en större roll än nationalitet, etnicitet eller religiös tillhörighet. En klan kan innehålla hundratusentals människor, varav de flesta bara är mycket avlägset släkt.

Även Sverige har haft klanstrukturer, ättesamhällen, där släkt och heder spelat en stor roll. Dessa strukturer har dock suddats ut och ersatts av andra typer av samhörighet och närvaro av en stark stat.

Begreppet klan har i sig inget att göra med kriminalitet. De allra flesta klaner eller släkter som håller ihop är inte inblandade i någon som helst organiserad brottslighet.

I vissa delar av världen, och i vissa historiska situationer, har dock kriminella nätverk hållits ihop av familjer, släkter eller klaner. Det gäller till exempel maffia som ’Ndranghetan och Cosa Nostran i Italien eller Yakuzan i Japan. Vissa maffianätverk kan bli mycket inflytelserika med en verksamhet som flyter samman med legal affärsverksamhet.

Inte sällan finns likheter mellan dessa typer av maffia och mäktiga finansfamiljers nätverk i samhällets topp.