Hoppa till huvudinnehåll

Kommunisterna i Göteborg: Avgiftsfri kollektivtrafik istället för höjda priser

– Rent samhällsekonomiskt så skulle det vara ett plus, säger Janne Strömqvist från Kommunistiska Partiet, som kräver avgiftsfri kollektivtrafik i Göteborg. Staden har nyligen chockhöjt priserna på månadskort.

I tider av höjda priser på månadskort kampanjar Kommunisterna i Göteborg för avgiftsfri kollektivtrafik.
Artur Szandrowski

För några veckor sedan chockhöjde borgarblocket i Göteborg priserna för Västtrafiks månadskort i staden med 135 kronor. Det är andra gången i år som priset höjs och ett månadskort kostar nu 775 kronor. 

Till detta kommer en storsatsning på biljettkontroller för att få in de 100 miljoner kronor som ”fuskåkningen” beräknas kosta. Staden har upphandlat ett avtal som innebär fyra gånger fler kontroller per år till en kostnad av 140 miljoner kronor.

Kollektivtrafiksfrågan har blivit en het potatis i Göteborg och Kommunistiska Partiet lanserar därför en kampanj med affischer, flygblad och möten. Kravet: Avgiftsfri kollektivtrafik. 

Proletären träffar Janne Strömquist som ansvarar för kampanjen. 

Avgiftsfri kollektivtrafik. Är det genomförbart?

– Det är det absolut. Om den politiska viljan bara fanns så skulle detta kunna lösas. Rent samhällsekonomiskt så skulle det vara ett plus. Vilket inte minst den senaste satsningar på biljettkontrollanter visar. Det kostar mer än vad man beräknar få in. Det visar på orimligheten i det hela.

– Till detta kommer också frågan om miljön. För att inte tala om trafiksäkerheten.

Till följd av att privatbilismen minskar?

– Precis. Det blir en lugnare trafikmiljö.

Kommunisterna är inte ensamma om att kampanja i frågan. Socialdemokraterna i Göteborg kom i dagarna med ett utspel där de föreslår en sänkning av priserna till tidigare nivå.

– Det är väl bra, men de skrapar ju bara på fernissan, säger  Janne Strömqvist.

– Avgiften är i grund och botten bara en indirekt form av taxering och sådant drabbar alltid de fattigaste mer än en progressiv beskattning, där man solidariskt delar på kostnaderna. Därför är det viktigt ur de fattigas perspektiv, de som behöver åka på billigast sätt, att införa avgiftsfri kollektivtrafik. 

 

Artur Szandrowski
Jan Strömqvist med affischen som pryder buss- och spårvagnskurer runt om i staden.