Hoppa till huvudinnehåll

Kränkta moderater tar ner tavla: ”Symboliserar antidemokratiska värderingar”

Tavlan I Amelins anda tas bort från fullmäktigesalen i moderatstyrda Jakobsberg. Anledningen är att det går att skymta Marx verk Kapitalet på tavlan. – Tar man bort konst av politiska skäl, då är vi farligt ute, säger konstnären Lenny Clarhäll till Proletären.

Vänster: Lenny Clarhälls ”I Amelins anda”. Höger: Kommunhuset i Jakobsberg, Järfälla Kommun, där borgarblocket styr.
Montage: Proletären

I snart 40 år har konstverket I Amelins anda suttit på väggen i fullmäktigesalen i kommunalhuset i Jakobsberg. Nu plockas verket ner av det moderata kommunalrådet. Anledning: Marx verk Kapitalet syns på konstverket.

När den förra utsmyckningen, en tavla av arbetarkonstnären och kommunisten Albin Amelin blev stulen i början av 1980-talet, beställde fullmäktige i Järfälla kommun, väster om Stockholm, ett nytt konstverk. Uppdraget gick till den kände skulptören Lenny Clarhäll.

Han levererade I Amelins anda, ett verk med röda fanor och med en liten avbildning av Karl Marx Kapitalet i centrum.

Nu plockas verket ner. ”Det symboliserar antidemokratiska värderingar”, anser kommunalrådet Emma Feldman (M).

– Det är inte konstigt om folk tröttnar på konst som suttit på samma ställe, på samma vägg, i mer än 35 år. Men tar man bort det av politiska skäl, då är vi farligt ute, säger Lenny Clarhäll till Proletären.

– Nu är det inne bland vissa politiker att fiska i grumliga vatten. Det finns många som är skeptiska till nutida konst, och det finns de som till och med hatar konst. Det får jag höra hela tiden. Och de som har de åsikterna, de blir uppmuntrade av de politiker som agerar så här: ”Nej, vi vill inte ha den här konsten. Vi vill ha lättsam och glad konst, det ska vara snyggt och tjusigt”.

Lenny Clarhäll, 81, är också konstnären bakom minnesmärket över de stupade arbetarna i Ådalen 1931. Kan det också komma att flyttas eller tas ner av klåfingriga högerpolitiker?

– Nej. Det som hände i Ådalen då har en så djup förankring i det svenska samhället. De händelserna vände upp och ner på hela samhället; människorna blev politiskt medvetna på ett annat sätt än tidigare. Det kan man aldrig komma förbi, säger Lenny Clarhäll.

Men kastar samtidigt in en brasklapp:

– Jag tror det blir svårt för några att ta bort det minnesmärket. Den folkliga förankringen kring det är så stor. Men… ja, man vet ju aldrig vad som kan hända i framtiden. Vi kan gå emot så´na tider som är totalt främmande för oss. Så osvuret är nog bäst