Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Kunskapsmonopol?

Onlineuppslagsverket Wikipedia fyller 20 år idag, den 15 januari. Det är en av världens mest besökta sidor.

Engelskspråkiga Wikipedia innehåller över 6 miljoner artiklar. Jämför med uppslagsverket Enclopaedia Brittanica som innehåller cirka 40.000.
Skärmdump: Wikipedia

I staden Słubice i västra Polen finns ett två meter högt monument tillägnat ”…det största projekt som människor, oavsett politisk, religiös och kulturell tillhörighet, någonsin skapat tillsammans”.

Är det FN? Olympiska spelen? Internationella rymdstationen?

Nix. Svaret är Wikipedia. Onlineuppslagsverket som idag fyller 20 år. 

Förra året innebar ett nytt pb för Wikipedia. Med omkring 2,2 miljarder(!) besök i månaden blev det världens tredje mest besökta webbsida. Endast Youtube och Facebook fick fler besökare.

En gigant, med andra ord. Frågan är vad denna gigants ”kunskapsmonopol” innebär. 

Wikipedia drivs av den San Francisco-baserade, icke-vinstinriktade stiftelsen Wikimedia Foundation. Mestadels med stöd av donatorer.

Som till exempel e-handelsbolaget Amazon, som 2018 donerade en miljon dollar till stiftelsen. Helt utan baktanke, naturligtvis…

Andra it-jättar som donerat stora summor är Apple, Facebook, Google och Microsoft. 

Wikipedia/Nostrix
Wikipediamonumentet i Słubice.

Wikipedia har mestadels fritt och öppet innehåll som ”vem som helst” kan redigera. Vilket kan tyckas demokratiskt och bra, sådär anarko-ädelt, á la internets barndom. Men i praktiken har detta ofta resulterat i rent kaos – och att en hel del halvsanningar och galna påståenden fått fäste.

Majoriteten redigerare är än så länge privatpersoner. Enligt stiftelsen själva är det (trumvirvel)… mestadels män. Omkring 90 procent. 

Och det ursprungsland som är mest överrepresenterat är… you guessed it: USA. US-amerikanerna utgör omkring fyra procent av världens befolkning, men över 20 procent av wikipediaredigerarna. Att jämföra med till exempel Indien (tre procent av redigerarna, men drygt 17 procent av världens befolkning). 

Ett intressant exempel är texasbon Steven Pruitt, som till vardags jobbar för den amerikanska tull- och gränspolismyndigheten. Han har redigerat omkring 3 miljoner(!) befintliga artiklar, och själv skapat över 35.000.

Det säger kanske sig självt att många perspektiv inte kommer med på grund av detta. 

Wikipedia funkar fint om man snabbt vill kolla hur djup Vättern är (128 meter), eller vem som vann mello 2002 (Afro-Dite). Men vill man få komplexa historiska och politiska händelser beskrivna för sig gör man kanske bäst i att vända sig till andra källor. 

En sak får man ändå ge Wikipedia – sidan engagerar hundratusentals människor, merparten med ärligt uppsåt, som skriver, redigerar, laddar upp bilder för fri tillgång etcetera. Och allt utan att få ett enda öre för besväret.

De gör det bara för att sprida kunskap. Även om det ibland blir fel. 

Något att fundera över nästa gång man hör att människan är osolidarisk till sin natur.