Hoppa till huvudinnehåll

Sist i kön för miljön – Naturskyddsföreningens bok räcker inte långt

Naturskyddsföreningen vänder uppmärksamheten mot det personliga och förhindrar ett djupare engagemang. Boken Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv räcker tyvärr inte långt.

Naturskyddsföreningens nya bok riktar sig till den som bor i villa, har tillgång till en stor trädgård och helst också en rymlig plånbok.
Naturskyddsföreningen

Den senaste tiden har en rad rapporter kommit från forskare och även från FN som ifrågasätter om en hållbar utveckling på vår planet är förenlig med det ekonomiska system vi lever i.

Är det verkligen möjligt att i leva i balans med naturen om det ekonomiska systemet kräver ständig tillväxt? Redan idag lever mänskligheten som om vi hade två jordklot till vårt förfogande. I västvärlden överöses vi dessutom av en utstuderad reklam som vill få oss att ytterligare öka vår konsumtion. Samtidigt som klasskillnaderna och fattigdomen i världen ökar.

Därför är det inte utan att man blir både förvånad och besviken när man bläddrar i Naturskyddsföreningens just utkomna årsbok. Den ska vara en ”guide till ett hållbart liv” och sägs ge läsaren 365 råd ”på vägen mot ett mer hållbart samhälle”. Men här finns inget som varken utmanar eller ifrågasätter den rådande marknadsanpassade samhällsutvecklingen.

Idag inser allt fler allvaret i hotet mot miljön och klimatet. Att då helt vända uppmärksamheten mot det personliga agerandet i det lilla formatet är att bromsa den ökande medvetenheten som börjar slå rot. Det är att förhindra ett djupare engagemang.

Ett antal tips för att döva samvetet utan att hamna i motsättning varken till vännerna eller det rådande ekonomiska systemet.

Boken är naturligtvis skriven med bästa välvilja. Men de 365 ”goda råden” i boken lägger helt över ansvaret för planetens framtid på individen. Råd som dessutom knappast räcker särskilt långt. 

Situationen är allvarlig och det krävs stora samhälleliga insatser inom exempelvis kommunikationer, energi- och livsmedelsförsörjning för att vända utvecklingen. Vad som behövs är en press på våra politiker att fatta beslut i den riktningen.

Det är svårt att inte ironisera över bokens inskränkta perspektiv. En stor del av råden är endast till för den som bor i villa, har tillgång till en stor trädgård och helst också en rymlig plånbok. Boken vänder sig till den välmående medelklassen med dåligt samvete. Ett antal tips för att döva samvetet utan att hamna i motsättning varken till vännerna eller det rådande ekonomiska systemet.

Bokens behållning är de sista 30 sidorna där läsaren får en översikt över de mest akuta problemen och de utmaningar mänskligheten står inför. Naturskyddsföreningen har över 200.000 medlemmar. Föreningen säger sig ”arbeta med att stärka naturkänslan och kärleken till naturen parallellt med politisk påverkan och en bred internationell verksamhet”.

Ordföranden för FN:s klimatpanel, IPCC, säger att det fortfarande inte är omöjligt att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, ”men det kräver aldrig tidigare skådade ansträngningar i hela samhället”.

Så bästa Naturskyddsföreningen: Ta täten i miljöarbetet! Varför ställa sig sist i kön bland de minst medvetna?

Fakta

Ett hållbart liv

Naturskyddsföreningens guide till ett hållbart liv

Av: Johanna Stål

Bonnier Fakta