Hoppa till huvudinnehåll

Skulle vräka kroniskt sjuk – nu backar värden

Den 23 juli skulle Agnes Fröberg, 85 avhysas från sin lägenhet i Majorna i Göteborg men värden, Legato konsult, backar nu från beslutet.

Agnes Fröberg och Kristofer Lundberg på manifestationen som hölls den 23 juli.
Alexandra Nylund

Nyheten om att kroniskt sjuka Agnes Fröberg skulle vräkas – trots pågående coronapandemi – väckte ilska hos många och hennes situation uppmärksammades flitigt i media. Många valde att engagera sig för att stoppa vräkningen och den 22 juli kom beskedet, hon får bo kvar.

– Det känns fantastiskt, jag är så glad och tacksam för allt stöd jag har fått, säger Agnes Fröberg när Proletären träffar henne utanför hennes hus där en liten manifestation ordnades för att fira beslutet.

Hon berättar att hon inte hade väntat sig att situationen skulle få den uppmärksamhet som den har fått.

– Jag blev väldigt överraskad. Tack vare att så många engagerat sig kunde det bli en lycklig lösning. All uppmärksamhet fick värden att backa, det hade inte hänt annars. Nu får han allt skämmas!

Protesterna som ägt rum de senaste dagarna har gett resultat och det visar att kamp lönar sig, säger Kristofer Lundberg från 18 aprilkommittén som varit drivande i protestarbetet.

– Hyresvärden hade gått vidare med vräkningen om det inte hade varit för den solidaritet och kollektiva styrka som protesterna visat på. Detta är förstås större än bara fallet Agnes, det är ett systemfel när folk tvingas lämna sina hem till förmån för vinstjagande företag.

På manifestationen utanför Agnes Fröbergs bostad samlades ett tjugotal personer och ett flertal engagerade höll tal med uppmaningar om att fortsätta kämpa för rätten till bostäder, mot marknadshyror och gentrifiering.

Legato konsults VD, Christer Johansson, förklarade det ändrade beslutet i Göteborgs posten med att ”processen fått för stora proportioner”.

– Vi har rätt men vissa matcher går inte att vinna, menade Christer Johansson.