Hoppa till huvudinnehåll

Undersköterskornas uppror fortsätter – manifestationer i hela landet

Den 22 augusti överlämnas Undersköterskeupprorets namninsamling till socialministern. Samtidigt hålls manifestationer runtom i landet.

Ida Eliasson och Marie Wiberg.
Montage: Proletären

Undersköterskeupproret kämpar vidare för en rimlig arbetsmiljö. Den 22 augusti kommer undersköterskeupprorets namninsamling att lämnas över till socialminister Lena Hallengren.

– Vi måste få en arbetsmiljö som gör att undersköterskeyrket blir attraktivt. Det är arbetsmiljön som är det allra viktigaste nu, den är till och med ännu viktigare än att höja lönen. Att få bort de delade turerna är den största arbetsmiljöfrågan, säger Marie Wiberg, undersköterska på Hälleborgs äldreboende i Västerås.

De delade turerna kan innebära att ett arbetspass börjar klockan 7.00 och går fram till klockan 12.00. Då följer ett obetalt uppehåll på fyra timmar. Passet börjar igen klockan 16.00 för att avslutas klockan 20.30 eller 21.00.

Privat
Marie Wiberg
– Det här gör både att det blir svårt att kombinera med ett socialt liv utanför jobbet och att tiden för återhämtning aldrig räcker. Dessutom arbetar vi varannan helg.

– De delade turerna finns för att vi är för få i personalen. Det är ett sätt för arbetsgivaren att spara pengar.

Marie Wiberg menar att för att få personal att stanna måste de delade turerna bort och bemanningen vara tillräcklig. 

När regeringen kom med det senaste sparbetinget där 310 miljoner skulle sparas på äldreomsorgen startade Marie Wiberg tillsammans med sin arbetskamrat Jenny Klingstam facebookgruppen Undersköterskeupproret. Det är en sluten grupp som nu har cirka 12.000 medlemmar. Därur startade namninsamlingen för undersköterskornas arbetsmiljökrav. 

Samtidigt som namninsamlingen överlämnas i Stockholm kommer manifestationer att hållas på flera orter. I dagsläget är Sala, Ronneby, Mariestad, Hedemora, Tingsryd, Jönköping, Skurup och Västerås klara.

Marie Wiberg känner en viss besvikelse över att varken Stockholm eller Göteborg ordnar manifestationer. Missnöjet är stort, menar hon, men när tillfälle nu ges att visa det på ett organiserat sätt, väljer alltför många att inte delta.

– Det råder en tystnadskultur på arbetsplatserna. Många är rädda och tror att det blir repressalier om man deltar.

På Kommunals kongress i maj lovade statsministern mer pengar till välfärden. Marie Wiberg menar att det är till välfärden de stora pengarna ska, inte till försvaret. 

– Hoppas politikerna förstår att vi har fått nog och att vi kämpar för vår arbetsmiljö. Vi vet att vi måste kämpa för att få det bättre. Och även om vi hoppas att uppslutningen blir bättre, så är vi nöjda att ha nått hit. Vi har drivit en namninsamling som fått stort gehör och vi har fått en tid för att lämna över den, säger Marie Wiberg.

Fakta

Undersköterskeupproret 22/8

Namnlistan kommer att överlämnas till  socialminister Lena Hallengren den 22 augusti kl 10.15.

Vid samma tidpunkt hålls manifestationer på flera orter i landet.

Hittills klara orter:

  • Hedemora
  • Jönköping
  • Mariestad
  • Ronneby
  • Sala
  • Skurup
  • Tingsryd
  • Västerås

Vill kunna ge guldkant

I Mariestad är förberedelserna för manifestationen i full gång.

Privat
Ida Eliasson
– Vår manifestation kommer att vara på torget, vi kommer att ha reflexvästar och vara redo att informera, säger Ida Eliasson, deltidsanställd undersköterska på Ullerås äldreboende i Mariestads kommun.

– Vi förbereder oss på att få frågor från allmänheten, från anhöriga och från de som inte är långt ifrån att själva behöva vård. Vi vill svara så att vi lyfter vårt yrke med heder, och vi ska stötta varandra. 

Ida Eliasson menar att det är viktigt att visa i en manifestation, att undersköterskorna har fått nog. Många är rädda när det bränner till eller när det behöver ske en förändring.

Det är mycket i arbetsmiljön som behöver förändras, menar hon. De delade turerna måste bort och det måste finnas tid att ge lite guldkant i tillvaron. Den som vill duscha varje dag borde få göra det. Det går inte att vårda människor under tidspress. 

Det behövs också större arbetslokaler, bättre luftkonditionering och bättre hjälpmedel.

– Att ta hand om människor med olika tillstånd, från rullstolsbundna till de med demenssjukdomar, dygnet runt, kräver sin fysik, teknik och list. Är det då ok att dra in ytterligare på vården? 

– Är det inte sådant som ska få kosta när det är människor som vårdar människor, säger Ida Eliasson och hoppas att manifestationen får stöttning från anhöriga och andra så att respekten för yrket kan komma tillbaka.

Skriv på Undersköterskeupprorets namninsamling här.