Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: USA:s krigspolitik måste få ett slut

Raketattacken som dödade den iranske ledaren Qassem Soleimani är ännu ett exempel på att USA och Donald Trump skiter i alla internationella lagar och är beredda att riskera storkrig för att försvara sitt inflytande i Mellanöstern.

Den iranske generalen Qassem Soleimani dödades i en amerikansk flygattack vid Iraks internationella flygplats under fredagen.
Erfan Kouchari / U.S. Air Force photo

Natten till fredagen beordrade Trump en riktad raketattack mot den konvoj vid Iraks internationella flygplats som den iranske generalen och ledaren Qassem Soleimani färdades i. Den rättsvidriga attacken ökar risken för storkrig i regionen.

I attacken dödades, förutom Qassem Soleimani, ytterligare minst sex personer, däribland Abu Mahdi al-Muhandis, ledaren för den irakiska shiamilisen Kata’ib Hezbollah som stridit mot Islamiska staten men också bekämpat USA:s närvaro i Irak. Kata’ib Hezbollah ingår i Folkets mobiliseringsenheter (PMU) som är en regeringsstödd koalition av olika irakiska grupper som bekämpat Islamiska staten i Irak.

När det kommer till krigshetsande, enas det demokratiska och republikanska etablissemanget i USA. En kolumnist på CNBC – som brukar anses vara Trump-motståndare – hyllade attacken på ”världens främste skurk” och Fox News egen ”expert” hävdade att attacken ”räddade många amerikaners liv”.

Expressens Magda Gad, som är på plats i Irak, är en av få journalister som försökt att ge en rättvisande bild av läget i regionen: ”Om Iran hade dödat USA:s högsta militära ledare näst efter Trump i en attack mot Kanadas flygplats hade det högst troligen blivit världskrig. Det här kommer eskalera konflikten mellan USA och Iran enormt.”, skriver hon på sin Facebooksida.

Enligt USA:s krigsmakt var attacken menad att förebygga kommande angrepp mot amerikanska mål. Den kommer efter en vecka av upptrappade oroligheter i Irak. Den 27 december sköts raketer mot en militärbas i norra Irak där amerikanska trupper är stationerade, och en amerikansk medborgare dödades. USA pekade snabbt ut Kata’ib Hezbollah som ansvariga och den 29 december bombade USA milisens högkvarter och dödade 25 milismedlemmar.

I samband med ett begravningståg för de dödade milismedlemmarna under nyårsafton, stormade irakiska demonstranter USA:s enorma ambassadsområde i Baghdad, ”Gröna zonen”. USA anklagade naturligtvis Iran för stormningen och hotade med vedergällning.

Qassem Soleimani var inte vilken militär som helst. Han sågs av många iranier som en nationalhjälte för hans insatser i kriget mot Irak på 1980-talet (där Saddam Hussein, stödd av bland annat USA, invaderade Iran). Både i Iran och Irak hyllas han för sina insatser i kampen mot IS och al-Qaida i Irak och Syrien, som ledare för revolutionsgardets enhet Quds, som lyder direkt under Irans religiösa ledare Ali Khamenei.

I en BBC-artikel från 2015 beskrivs hans popularitet i hemlandet, där det gjorts tv-dokumentärer och skrivits popsånger om honom. Enligt BBC har han beskrivits som Irans ärligaste och minst korrupta politiker, som många velat se som presidentkandidat.

Att Irans religiösa styre förföljer fackföreningar och förtrycker kvinnor, eller att Iran har egna ekonomiska och politiska intressen i Irak, rättfärdigar inte att USA ska tillåtas leka världspolis och döda andra länders politiska eller militära ledare på andra länders territorium. Attacken kommer istället att spä på oroligheterna och öka risken för ett storkrig, även om det är troligt att varken Irans styre, eller Trumpadministrationen vill se ett sådant scenario.

Det är USA, och inte Iran, som genom invasionen av Afghanistan 2001 och Irak 2003, stödet till terrorgrupper i Syrien och ekonomiska krig mot Iran, som lagt grunden för kaoset i regionen med växande religiös sekterism, terrorism, fattigdom och korruption. Det är dags för omvärlden att säga ifrån mot USA:s förödande krigspolitik.