Hoppa till huvudinnehåll

Fransk vänsterledare i bråk vid husrannsakan: ”Jag är republiken!”

Vänsterpartiet La France Insoumises lokaler och dess ordförande Jean-Luc Mélenchons hem utsattes nyligen för polisräder efter att partiets anklagats för korruption – anklagelser som partiet menar är en del av en politisk komplott.

Jean-Luc Mélenchon på ett kampanjmöte i april förra året.
MathieuMD/Wikimedia Commons

FRANKRIKE Polis gjorde i mitten av oktober husrannsakan i det franska vänsterpartiet La France Insoumises (Oundergivna Frankrike) lokaler och i partiets ledare Jean-Luc Mélenchons hem. Partiet anklagas för oegentligheter i förra årets presidentvalskampanj och för att ha missbrukat medel från Europaparlamentet, men menar själva att anklagelserna är en del av en politisk komplott mot partiet.

Jean-Luc Mélenchon och flera partimedlemmar motsatte sig aktivt husrannsakan. I ett videoklipp ses partiledaren bland annat försvara sig med orden ”Jag är republiken!” och ”Sparka in dörren, kamrater”, när han tillkallade fler medlemmar som som tillsammans försökte stoppa polisens husrannsakan, enligt The Guardian som hänvisar till den franska tidningen Liberation. I ett videouttalande har Mélenchon sagt att polisräderna är ”en politiskt motiverad handling, en politisk attack”.

Polisräder har riktats mot flera partier, däribland Marine Le Pens högerextrema Rassemblement National (Nationell samling, före detta Front National), som anklagas för att ha använt pengar från Europaparlamentet på ett felaktigt sätt.

Se videoklippet från polisingripandet här: