Hoppa till huvudinnehåll

Venezolaner i Sverige protesterar: ”Varför ska USA bestämma i Venezuela?”

Daniela Figueroa från Venezuelanätverket vill ge en motbild till krigspropagandan.

Daniela Figueroa är aktiv i Venezuelanätverket som arbetar för att sprida information om Venezuela.
Marcus Jönsson

– Om Juan Guaidó är Venezuelas president är jag Sveriges kulturminister. Det är skamligt att Sveriges regering kallar en person som inte är demokratiskt vald för Venezuelas president.

Det säger marinbiologen Daniela Figueroa som är uppvuxen i Venezuelas huvudstad Caracas och bosatt i Göteborg. Hon är aktiv i Venezuelanätverket som arbetar för att sprida information om vad som händer i Venezuela.

I maj förra året vann Nicolás Maduro det presidentval som delar av oppositionen bojkottade eftersom de visste att de inte skulle vinna det. Direkt efter valet utökade USA och EU sina sanktioner mot Venezuela. Daniela Figueroa träffade utrikesminister Margot Wallström strax efter att EU infört de nya sanktionerna.

– Jag frågade henne om rösten jag lagt inte var värd någonting. För hur kan Margot Wallström gå emot ett valresultat som gav Maduro segern med 68 procent av rösterna?

Vad svarade Wallström?

– Att Maduro är en diktator, det var det enda hon sa och vägrade förklara varför.

Det är inte bara Margot Wallström som inte vill lyssna på dem som stödjer den folkvalda regeringen i Venezuela. Daniela Figueroa och Venezuelanätverket kontaktar ofta media för att nyansera mediebilden av Venezuela.

– De vill inte höra vad vi har att säga. Bilden av Venezuela i svensk media är otroligt ensidig. När det gäller svensk politik brukar en person från varje sida få komma till tals, men så fort det gäller internationella frågor finns det aldrig någon motpart. Oavsett om det handlar om Venezuela, Syrien, Libyen eller något annat land som USA attackerar, då är alla plötsligt på samma sida.

Även Vänsterpartiets ledning ställer upp i demoniseringen av Maduro och Venezuela. Partiledaren Jonas Sjöstedt har skrivit på Twitter om ”vanstyre” och nödvändigheten av ”fria val”, och V:s riksdagsledamot Jens Holm har twittrat att det är ”hög tid att Maduro kliver åt sidan”.

– Är de då egentligen vänster? Det är en berättigad fråga, för vad som utspelas i Venezuela är inte bara en konfrontation med USA utan med ett helt ekonomiskt system. Borde inte ett parti som kallar sig vänster stödja alternativ till den ekonomiska modell som dominerar i världen?

Rapporteringen i Sverige har bland annat handlat om våld från regeringen mot fredliga och obeväpnade demonstranter. Men de har varken varit fredliga eller obeväpnade, menar Daniela Figueroa.

– Oppositionen har bränt människor levande i Venezuela! De har attackerat och dödat folk på gatan, inte för någon annan anledning än för att de har sett ut att vara personer som stödjer regeringen.

En annan sak som det rapporterats flitigt om i Sverige är migrationen från Venezuela. I spåren av den ekonomiska krisen i landet har många lämnat för ett bättre liv. Privata medier i Venezuela har bedrivit en kampanj för att få människor att flytta. Många har också migrerat, bara för att möta en verklighet i Colombia eller Brasilien som inte alls var vad de hoppades på. 

– En del har korsat gränsen utan papper och behandlas mer eller mindre som slavar. De får jobba svart och har ingen tillgång till sjukvård eftersom den är privat till skillnad från i Venezuela. Men de som saknar resurser är alltid osynliga, de visas bara upp i propagandasyfte. Vi får se bilder på människor när de går över gränsen men inte vad som händer med dem efteråt. 

Högerregeringarna i Latinamerika pratar om en venezolansk ”flyktingkris”. Daniela Figueroa menar att det är helt fel att kalla dem som lämnat för flyktingar.

– En grundläggande egenskap för en flykting är att vara hotad om man åker tillbaka, till exempel på grund av politisk eller religiös tillhörighet. Men alla som lämnat kan åka tillbaka till Venezuela. Och det gör också alla som har råd, för att hälsa på vänner och släktingar och de tar med sig mediciner som saknas på grund av sanktionerna.

Men det är inte alla som har råd. Många besvikna venezolaner, som hamnat i en ännu svårare situation i det nya landet, har gått till ambassaden och bett om att få komma hem. Venezuelas regering har därför startat ett program för att flyga hem dem som vill tillbaka och inte kan betala resan. 

– Det är därför den bolivarianska revolutionen är så stark som den är. Den talar till de fattigaste och till dem som behöver hjälp, även när de lämnat landet.

Den senaste månaden har Venezuela drabbats av omfattande strömavbrott. Om de överhuvudtaget nämns i svensk media är det underförstått att det är regeringens fel och inte sabotage.

– Visst är det märkligt att samtidigt som media rapporterar om elavbrott säger USA:s president att Venezuela är så fattigt att det inte ens finns elektricitet, och en USA-stödd kuppmakare kan stå i parlamentet och säga att elnätet inte kommer att fungera förrän han är vid makten.

Venezuelanätverket försöker med små medel ge en motbild mot den ensidiga propagandan. De arrangerar informationsmöten, manifestationer och använder sociala medier för att nå ut.

– Vi vill visa vad som verkligen händer. Nu är det extra viktigt, för USA har sagt att de kan komma med vapen och krig till Venezuela. Vi är oroliga, men vi är också engagerade och vet att vi venezolaner har rätt att bestämma vår framtid själva.

– Venezuelas problem är på ett sätt att vi har för mycket. Vi har för mycket olja i vårt land som andra vill ha. Men nu förhandlar Venezuela sina resurser med hela världen, och oljan går inte direkt till USA som den gjorde på 1990-talet. För varför ska USA bestämma vem som ska få köpa den?

Daniela Figueroa kommer att tala om Venezuela på ett möte på Marx-Engelshuset i Göteborg lördagen den 27 april. Hon kommer också att demonstrera för Venezuela i en latinamerikansk del av Röd Front på första maj och hoppas att andra latinamerikaner kommer att göra detsamma.

– Vi behöver fortsätta Chávez projekt att ena rösterna från Latinamerika, och jag hoppas att vi blir många på första maj.