Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vrålet från golvet – Det här vill undersköterskorna förändra

– Det är dags att de rullar ut röda mattan, säger en av 30 undersköterskor som svarar på den enkla och öppna frågan ”Vad behöver förändras på ditt jobb?”.


Privata bilder
På bilderna syns undersköterskorna i samma ordning som de intervjuas nedan.

Mona Fernqvist

– Sex timmars arbetsdag, bort med delade turer och ge oss högre OB!

Ida Crossler

– Istället för att arbeta 40 timmar i veckan borde vi sänka arbetstiden till 30 timmar. 

– Höj ingångslönen så att vi blir attraktiva som yrkesgrupp, precis som de gjorde med läraryrket.

Sara Jahn Fager

– Sex timmars arbetsdag, rätt till egen schemaläggning, minimibemanning. Och förbjud delade turer! 

– Och ställ kompetenskrav på anställda och vikarier!

Patric Lindberg

– Att jobba 75 procent och få heltidslön. 

Tina Glica Göransson

– Hur ska man kunna höja statusen för undersköterskor när det ibland krävs utbildning och ibland inte alls. Det händer allt för ofta att individer tvingas in i vårt yrkesområde mot sin vilja, för att de är utstämplade från Arbetsförmedlingen. Då är det in i äldreomsorgen de skickas som om det inte kräver sin kompetens. Ta alla som är svårt sjuka i olika demenssjukdomar, de kräver sin profession. Där arbetar man med människor som tappat sina normala funktioner. En personal måste kunna läsa av individen, kunna hantera ilska och aggressioner, och samtidigt vara kunnig på andra sjukdomar. De här individerna är ju ofta multisjuka. 

– Hur ska vi kunna få yngre att vilja välja vårt yrke och läsa till undersköterska? Det finns så många olika områden att arbeta inom. Alla kräver sin speciella profession och alla är lika viktiga i sina yrkesroller. Lönerna är helt klart något man måste se över, man måste kunna leva på sin lön och inte behöva vara beroende av någon annan.  Obekväma arbetstider finns ju inom de flesta områden inom sjukvården men med ett dåligt OB är det inte särskilt troligt att unga vill arbeta på obekväma arbetstider. Att arbeta underbemannade och få jobba för mer än en person gör inte heller att yngre förmågor kommer att välja detta yrke. Det kommer också att medföra att de som redan är inne i vårdyrket kommer att dra sig bort och söka sig till andra yrkesområden. Något måste man göra för det har varit en del pensionsavgångar och det kommer fler så det kommer behövas mycket personal framöver.

– Och så dessa hälsoscheman som dyker upp lite överallt, trots protester från personalen. Så kallade hälsoscheman som i slutändan gör att man får arbeta mera.

– Något man också bör se över är semesterersättningen för alla de som arbetar natt inom vården. De tappar en hel del ersättning vid sommarsemestern när OB-pengen faller bort. 

Michael Östlund

–Strejkrätten ska stärkas, inte urvattnas. 

– Undersköterskor förtjänar mer respekt från arbetsgivare. Belöna erfarenhet, även på lönebeskedet. Jag har alltid varit mot sex timmars arbetsdag men nu är jag för.

Anna Hinz

– Högre lön, och lönetrappor som snabbt kommer upp i full lön. Det ska inte behöva ta 20 år tills man får en skälig lön. Utbildad personal. Till exempel utbildning till inlasad personal. Det bidrar till personal som vill jobba kvar på sikt. Inte ”fler händer i vården”, utan alla med lika kompetens ska det vara.

– För att vi ska trivas, må bra och kunna göra ett gott jobb måste vi ha bra kollegor som strävar mot samma mål. Det vill säga utbildade som sökt sig till vården med chans att snabbt få upp lönen. Det bidrar till ett arbete man trivs med.

Charlotte Agemalm

– 75 procent arbetstid  med heltidslön, det är det minsta.  Inga delade pass eller resursturer.  Vi på golvet ska vara med vid schemaläggning. Skapa tjänster för exempelvis städning och tvätt.  Mera delegeringar för att avlasta sjuksköterskorna.

Ulrika Luth Lind

Bättre scheman. Helg-jobb max var tredje vecka och inga delade turer. Och högre löner.

Privata bilder
På bilderna syns undersköterskorna i samma ordning som de intervjuas nedan.

Nina Möller

– Lika lön, OB-ersättning, skifttillägg och så vidare som i industrin En lön att kunna leva på utan att OB:t ska täcka upp för blöjkostnaderna i småbarnsfamiljerna 

– Inga delade turer, och inga tre-fyratimmars arbetspass där bensinkostnaden äter upp lönen.

Nina Eklund

Högre lön!

Erika Gustavsson

– Se till att vi undersköterskor får göra det vi är utbildade till. Alltså vårda de äldre. Den mesta tiden går till städ, tvätt, fixa mat, handla, möten och ombudsroller.

Marita Juhlin

– Höj grundbemanningen och OB:t!

Mariette Axman

– För mig som arbetar natt är det önskvärt att få tillbaka våra tio timmar natt. Det ger oss mer återhämtning mellan passen. Det finns mycket forskning på att återhämtningen för oss nattarbetare är väldigt viktig, och att det sliter på våra kroppar när vi går emot kroppens egna rytm genom att arbeta natt. Tvinga oss inte att bland dag, kväll och natt! Och så behövs det mer personal. 

Mari Jonsson

– Vi behöver vara fler på varje arbetspass för att kunna ha tid att lyssna på pensionärerna. Kunna ge dem tid till att svara på våra frågor, ge dem tid till att vara så självständiga som möjligt och ha tid att låta dem kamma sig själv, ta av sig tröjor utan att vi är där och hjälper.  Vi behöver jobba mer specialpedagogiskt för att de ska hinna med i det vi gör och kunna vara så självständiga som de kan vara om de bara får den tid de behöver. Vi måste ha tid att inte hjälpa dem med sånt de kan. Vi måste ge dem rätten att bibehålla rörlighet och funktioner genom att låta dem göra mer saker utan att vi är där och hjälper.

Louise Eriksson

– Att höja statusen på vårt yrke, både i våra egna och andras ögon.

Maja Fresk

– För mig som uska är det definitivt en varm, öppen arbetsmiljö med en klok erfaren och skicklig chef som gör skillnad. En lönesättning som är vettig och möjlighet till kompetensutveckling på arbetsplatsen är också avgörande delar.

Ajla Mujezin Crnic

– Jobb var tredje helg, betada raster om delade turer måste vara kvar, öka grundlönen och OB-tillägget. 

– Och bort med individuella löner!

Lotta Lindberg

– Sex timmars arbetsdag och tvåhelger av fem istället för varannan helg. Och självklart ska lönen inte drabbas om vi jobbar sextimmar.

Privata bilder
På bilderna syns undersköterskorna i samma ordning som de intervjuas nedan.

Tea Mäntylä

– Den privatiserade vården försöker ombetitla undersköterskor till boendestödjare eller boendeassistenter. 

– Detta har hänt lite varstans och vi hade på mitt jobb rabalder om det. Det slutade med att vi fick fortsätta att vara uskor även på papperet. 

– De försöker göra så för att inte behöva betala  den utökade lönepotten till undersköterskor. Och eftersom boendeassistent och boendestödjare inte är titlar kopplad till utbildning så som uska, så kan de anställa outbildat folk och löne-
dumpa hej vilt.

Lindha Fix

– Det viktigaste för mig är lönen! Vi sliter oss sönder och samman för korvören. Vi är kokerska, städerska, familj, vän och psykolog utöver vår egen yrkeskategori som är undersköterska. Vi tar hand om både övre, nedre och helhetshygienen. Vi ser till hela människan, det friska som det sjuka. Vi delar mediciner och upptäcker även variationer i måendet hos individen vi medicinerar. Vi gör allt för våra kunder, för de blir som din andra familj. Ändå ses vi ner på. Av samhället, vänner, kollegor – sjuksköterskor och chefer – och även av en del anhöriga som ser på oss som slavar. Vi gör det vi kan. 

– Vi trollar med knäna och får ihop pusslet trots de få resurser vår chef och kommun ger oss. Egentligen är vi bra dumma som trollar. Det ger bara chefen mer på foten när det gäller besparingar. De ser inte att bristningsgränsen passerades för flera år sen. Att vikarier är mer regel än undantag på en arbetsplats.

Anna-Karin Anttila

– Vi är ju ett bristyrke, så det är dags att de rullar ut röda mattan! Slopa så kallade hälsosamma scheman, och lagstifta om minimibemanning. Ett fast rullande schema skulle ju vara toppen. Man kunde få chansen att lägga ett själv utifrån sin livssituation.

Anne Berglund

– Högre löner och god arbetsmiljö. Och rör inte vår arbetsrätt!

Anchelike Andersson

– Jag tycker att semesterperioderna är en viktig fråga. Vi har i dagsläget tre perioder med start den 3 juni. Alltså ligger perioderna juni, juli och augusti. Jag tycker det är helt galet! Vi jobbar röda dagar, helger, kvällar och nätter, så den enda perioden vi kan se fram emot att få umgås med familjen är under semestern. Med tre perioder spricker det också. Barnen har inte slutat skola/ har börjat och partnern har oftast semester juli, augusti. 

Hava Muric Covic

Sex timmars arbetsdag så att man orkar ha ett värdigt liv utanför jobbet.

Jim Ali Karlberg

– Snittlön på 29.000 kronor i månaden, och minst 24.000 i ingångslön. Sex timmars arbetsdag med heltidslön och ökad bemanning. Jo en sak till! Att få obekväm kväll och natt plus helg-OB.

Linda Hagberg

– 10 timmas natt med 33 timmars vecka som heltidsmått! Jag är nattarbetare och idag jobbar vi nio timmars natt och har ett heltidsmått på 36,36 timmar.

Maria Öquist

– Sex timmars arbetsdag! 

Ylva Jonsson

– Bort med städ, och ställ krav på att vikarier ska ha delegering. 

– Och mindre tid vid datorn. Jag satt häromdagen i en timme och 40 minuter vid datorn för att det inte gick att logga in. Därefter började jag att arbeta.